Vládci popela plné intrik a nebezpečné jízdy

recenze

Vládci popela (2021) 5 z 5 / LukBook
Vládci popela

Autor populární trilogie Nyxia Scott Reintgen tentokrát přichází s duologií Vládci popela ze světa fantasy. Můžete se těšit na jeden velký závod, bájné Fénixy a odvážné jezdce, kteří nechtějí prohrát. Její vítězství přitom může mít daleko větší váhu, než sami na začátku předpokládají.


Oblíbená série Nyxia se odehrávala zejména v žánru sci-fi a nabízela závod několika účastníků na vzdálenou planetu. I tentokrát se její tvůrce rozhodl poslat hrdiny do klání, které má však zcela jinou povahu.

Zápletka se soustředí hned na tři hlavní hrdiny, přičemž každý z nich pochází ze zcela jiného prostředí. PIPPA je Popeliánka z vládnoucí vrstvy, která vždy měla téměř vše, co si vysnila a její životní cesta může vést jen za vítězstvím. ADRIAN patří mezi Táhloruké, rovněž bohaté jedince, kteří však musejí snášet příkoří od vládnoucích Popeliánů. A potom je tu IMELDA, chudá holčina z rodu Dividiánů, které účast v Dostihu vlastně spadla do klína.

A co je to ten dostih? Nebezpečný závod plný násilí a touhy vyhrát, který jezdci odjedou na bájných fénixech. Zatímco v mytologii jsou tato stvoření ptáky, ve Vládcích popela se jedná o zázračné koně. Jejich vlastnost zemřít a zrodit se z popela však zůstává. Díky různým ingrediencím jim navíc mohou jejich pánové přidávat speciální schopnosti.

V prvním dílu této duologie se seznámíte s hlavními postavami, jejich životním zázemím i postavením jednotlivých kast. Od začátku se ve vyprávění střídají tři jmenované postavy, takže můžete děj sledovat z různých úhlů. A od úvodních slov budete vědět, že se chystá něco velkého. Zapojeni totiž budou i dávní bohové a jejich následovníci, což vždycky hrozí nějakým průšvihem.

Autorovi se povedlo vytvořit opravdu barvitý svět, který stojí zejména na dvou věcech – rozdílných poměrech mezi jednotlivými společenstvími, a především slavném Dostihu. Po úvodních zahřívacích kolech se propracujete právě k onomu závodu, který přinese velkou porci akce, šarvátek a zběsilé jízdy.

Jak už bylo mnohokrát zmíněno, minimálně částečně vám kniha připomene známější Hunger Games. Přichází však s vlastním originálním světem, v němž vyčnívají především zmiňovaní fénixové. Ostatně jednoho z nich vám ukáže už samotná obálka, která se opravdu povedla.

Zajímavostí je i propojení fantastického světa s moderními technologiemi. Někteří jedinci si tu nahrávají své dovednosti na video, které potom sdílí a získávají fanoušky. Vedle toho tu najdete i další drobné střípky novodobé éry. Zároveň však tyto věci příliš nevyčnívají, nepůsobí nijak nemístně a vlastně jsou tu jen pro doplnění celkového pohledu na události.

Možná vás napadne, že jestli je celý příběh jen o závodění, bude to časem trochu nuda. No zaprvé nebude a za druhé se můžete dočkat ještě daleko větší, rozvětvenější zápletky. Jak už to u podobných titulů bývá, nebude chybět ani velká válka. V prvním díle se však ukáže pouze v náznacích a rozvine se až v tom následujícím.

Vládci popela jsou velice čtivou fantasy a young adult četbou, stavějící na zlotřilé politice, odvěké rivalitě a rozdílech mezi kastami. Po přečtení prvního dílu jsem si jistý, že nás čeká ještě něco hodně velkého. Jsem tedy poměrně zvědavý, jakou roli v tom budou hrát v úvodní části velice důležitá stvoření zrozená z popela. No musíme se nechat překvapit.

Komentáře (0)

Přidat komentář