Vítejte potřetí v Bradavicích...

recenze

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2001) 5 z 5 / David_Vesely
Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Tak po dlouhé době jsem se dal opět do znovu čtení Harryho Pottera. Naposledy jsem četl Tajemnou komnatu a nějak jsem dostal chuť během těch úmorných veder na třetí díl. A ještě k tomu jsem si musel tento díl koupit opět s novými obálkami, protože jsou prostě top! A neříkejte, že ne.

Třetí díl této série na mě působí vždy trochu jinak než předešlé díly, asi to bude kvůli tomu, že je takový temnější a vlastně i tlustší a už ne takový „dětský“. U čtení této série si vždy odpočinu a jsem rád, že se mohu začíst do něčeho tak skvělého, jako je právě příběh o mladém čaroději Harry Potterovi!

Děj vězně z Azkabanu nás zavádí do nám známého světa kouzelníků. Celý kouzelnický svět je na nohou, protože z nejstřeženější kouzelnické věznice, Azkabanu, utekl sériový vrah Sirius Black. Všichni se obávají jediného, že jde dokončit to, co před dvanácti lety jedna osoba nezvládla, totiž, že chce zabít slavného Harryho Pottera!

Mezitím nás příběh unáší zpátky do známé Zobí ulice a později do Bradavic, kde se setkáváme s trojicí hrdinů, Harrym, Ronem a Hermionou, kteří právě začali navštěvovat třetí ročník Školy čar a kouzel. Útěk vraha se dotkl i této školy, a i přes odpor ředitele Albuse Brumbála jsou Bradavice nuceny poskytnout útočiště azkabanským strážcům – Mozkomorům! Jak se ale postupně v příběhu dočítáme, vše je vlastně tak trochu jinak, než na první pohled vypadá.

I když jsem tento díl četl už po třetí, vždy žasnu nad skvělým talentem paní spisovatelky, která dokáže napsat opravdu skvělý a čtivý příběh. V knize je opravdu hodně věcí, které se neobjevily ve filmu a je zde i moje oblíbená pasáž z vánoční večeře, u které se vždy zasměji. Samozřejmě, není kniha jako film, takže rozdílů je opravdu hodně a já jsem opět mohl nechat pracovat fantazii na plné obrátky.

Třetí díl se mi líbí asi nejvíce, hlavně cestování časem, že? Knize dávám, jak jinak, než plný počet hvězd, protože je to velmi odpočinková kniha, která nezklame a starší čtenáře vrátí do mladých let...

Komentáře (0)

Přidat komentář