Kdo je tajemná kočka, která všechny vraždí?

recenze

Kočka mezi holuby (2007) 3 z 5 / David_Vesely
Kočka mezi holuby

Po delší době jsem se pustil opět do detektivky od samotné královny tohoto žánru, Agathy Christie. Tentokrát jsem sáhl po knize, kterou jsem si přivezl z knižního srazu v Brně a pocity jsou rozporuplné…

Příběh se odehrává na dívčí škole v Meadowbank, kde začíná letní semestr a sjíždí se sem dívky z bohatých rodin, aby se vzdělávaly ve všem, co budou pro život potřebovat. Na škole je kromě nových žákyň, také pár nových učitelek; ať už nová učitelka francouzštiny medemoislle Blanchová, učitelka tělocviku Springerová nebo nová sekretář slečna Shaplandová. Před zahájením semestru však došlo k jedné nemilé věci, povstání v Ramatu, při kterém zemřel korunní princ Ali Jusuf.

Na dívčí škole se začnou dít ovšem nemilé věci, které z revolucí v Ramatu mají jistou spojitost. Vše nasvědčuje tomu, že na škole je jistá kočka, která řádí právě mezi holuby. Osoba, která sem nepatří. Kdo to ovšem je? A kdo postupně vraždí učitelky v pedagogickém sboru? Snad nový zahradník nebo sama některá ze žákyň? A proč jsou vůbec učitelky vražděny? Odpověď je totiž skryta více než rafinovaně… Tomu všemu nakonec musí přijít na kloub slavný Hercule Poirot…

Tato detektivka, Kočka mezi holuby, je hodně zvláštní. Já osobně mám hodně rád Agatu, ovšem tento kousek mi přišel skvělý, bohužel, ke konci hodně uspěchaný. V knize se dostáváme do Meadowbank, kde je hodně postav, všechny jsou ale vylíčeny precizně, ať už se jedná o ředitelku slečnu Bulstrodovou – ráznou a přísnou ženu, zároveň sebevědomou nebo slečnu Springerovou – nepříjemnou, avšak všímavou. Přesně tak, jak to královna detektivek umí. Příběh do sebe hladce zapadá a revoluce v Ramatu byla do příběhu překvapivě dobře zasazena. V knize si každý, dle mého, najde to svoje.

Na knize mi vadila hodně jedna věc, a to přítomnost Hercula Poirota, který se v příběhu objevil v poslední třetině a příběh vyřešil hodně rychle a konec byl tak rázně utnut, na mě až moc uspěchané vyřešení celého příběhu. Možná by Agatha udělala lépe, kdyby do této detektivky slavného detektiva neobsadila a vystačila si s přítomností zbylých postav.

Kočka mezi holuby je takový průměrný příběh, který jsem já přečetl za jeden den. Myslím a troufám si říct, že Agatha napsala i lepší detektivky. Proto hodnotím slabě, ale kdo má rád detektivky od této autorky, doporučuji i tak přečíst!

Komentáře (0)

Přidat komentář