Virus, který rozpustí téměř celé lidstvo

recenze

Remade (2019) / LukBook
Remade

Remade by mělo být postapo pro mladší čtenáře, ale rozhodně po něm mohou sáhnout i ti starší. Britský spisovatel Alex Scarrow v něm rozjíždí poměrně drsný příběh, ve kterém bude obyvatelstvo bojovat s neznámým virem. A Covid je proti němu jen hoooodně slabá rýmička.

Vlastně ani nevím, proč má tolik čtenářů rádo postapokalyptické scenérie. Knih o různých „téměř“ koncích lidstva najdeme v knihkupectvích opravdu hodně, ale řada z nich koketuje s podobnými náměty. Je pravda, že různé viry patří k těm nejčastějším (a vzhledem k momentální situaci okolo Covidu 19 bude podobných titulů jen přibývat), ale tentokrát přecijen najdeme i velkou porci originality.

Hlavními postavami jsou Leon a jeho mladší sestra Grace. Na začátku vyprávění prožívají běžné starosti náctiletých. Vyrovnávají se s rozvodem rodičů, stěhováním z New Yorku do Londýna a zapadnutím do nového kolektivu. Nic nenasvědčuje tomu, že by jejich život (stejně jako životy všech ostatních obyvatel země) mohl být v ohrožení.
Od prvních stránek před sebou máte velice čtivý příběh, a právě nenápadný úvod mě hned zaujal. Líbilo se mi, že se člověk může postupně dostávat z normálního stavu lidstva přes počáteční fázi pandemie v Africe až po celosvětové napadení neznámým virem.

Právě Leon je jeden z těch, které znepokojuje už počátek katastrofy, odehrávající se na zcela jiném kontinentu. Jedná se o trochu uzavřeného chlapce bez přátel, ovšem velice citlivého až senzitivního. Ihned tuší, že se děje něco špatného a působí mu to veliké starosti. Oproti tomu jeho sestra Grace je jeho pravým opakem. Zcela bezstarostná, královna školy, která si ihned získává velké množství přátel i pozornosti. Za extrémních podmínek se ovšem mohou jejich role zcela prohodit.

A potom už se virus dostává i do Evropy a zasáhne celé jejich město. Přicházejí daleko drsnější scény, které na první pohled rozhodně nejsou určené pro děti. Z tohoto důvodu řada čtenářů kritizuje právě označení románu jako young adult nebo chcete-li postapo pro mládež. Ale co si budeme povídat, v dnešní době už jsme úplně někde jinde něž třeba před dvaceti lety a podobné drasťárny prostě lákají i školáky.

Přestože některé momenty jsou opravdu brutálnější, musím se zařazením souhlasit. Celkově je totiž mladým uzpůsoben jazyk, styl psaní i kratší kapitoly, které dodávají celé knize opravdu neskutečný spád.

Nebude prozrazovat, jak se okolnosti okolo viru vyvinou. Rozhodně se ovšem jedná o promyšlenou zápletku, díky které se v budoucnu může stát takřka cokoliv. A autor se rozhodně nebojí použít ani slušné zvraty, významně se týkající i hlavních postav. Je to prostě napínavá a neustále trvající akce, při níž nepustíte knihu z rukou.

Navíc se jedná teprve o první díl z trilogie, přičemž pokračování s názvem Reborn už je rovněž na českém trhu, a právě se na něj chystám. Na konci čtení tedy rozhodně neplakejte a pusťte se do dalšího vyprávění z tohoto postapokalyptického pekla. Osobně jsem velice zvědavý, jakým směrem se to celé vyvine a zda lidstvo ještě někdy získá naději na spasení.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Walris
26.08.2020

Diky za prinosnou recenzi i bez zbytecnych spoileru :)