Vikingské války v young adult stylu

recenze

Klan (2019) / LukBook
Klan

Vikingové jsou nejen díky stejnojmennému seriálu poměrně vděčným tématem. Uvědomila si to i autorka Adrienne Youngová, jejíž debutový román v českém překladu jmenující se Klan přišel nedávno na pulty našich knihkupectví.

Tento příběh vypráví o dvou znepřátelených klanech, kterými jsou Riki a Askové. Již řadu let spolu bojují a vypadá to, že tento konflikt nikdy neskončí. Jednoho dne ovšem hrdá válečnice z rodu Riki Eelyn uvidí mezi nepřáteli svého bratra, který by měl být po smrti. Po neúspěšném boji upadne Eelyn do zajetí a brzy se dozví pravdu o osudu svého sourozence. Všechno ještě zhorší útok krvelačného klanu, který se rozhodne vyhladit ostatní vikingy.

Hned po několika stránkách se čtenář ocitá uprostřed nemilosrdné bitvy, která mu naznačí vývoj zbytku knihy. Rozhodně se nejedná o žádnou romanci pro holky, protože vzduchem bude stříkat krev a lítat vylouplé oči. Na druhou stranu to ovšem není ani čistokrevná fantasy jako od Jaroslava Mosteckého. Prvky young adult jsou prostě všudypřítomné, ale tentokrát by to mohli i odpůrci tohoto žánru překonat.

Hlavní postavou je válečnice Eelyn, která je nemilosrdnou pronásledovatelkou svých nepřátel. Na začátku působí jako vraždící stroj bez mozku, ale postupem času u ní dochází ke značnému vývoji, zejména v citové oblasti. Vedle ní najdeme v knize celou řadu dalších postav, povětšinou tvrdých bojovníků. Mezi ně patří i její bratr Iri, který má velkou roli v celé zápletce.

Příběh dává čtenáři nahlédnout pod pokličku toho, jak to mohlo v takové vikingské vesnice vypadat. Nabízí pohled na každodenní život, nejen bojového charakteru. Rozhodně to tedy není pouze jedna bitva za druhou. Těšit se můžete i na náboženské zvyky nebo pohled na otroctví u vikingů. Nakolik vycházela autorka ze skutečných reálií či mýtů nechám na odbornících, ale například Ask vychází ze severské mytologie. Jednalo se o prvního muže, něco jako u nás Adam.

V knize budete pozorovateli hned několika bitev, které jsou popsány velice poutavě a krvelačně. Adrienne Youngová se povedlo vytvořit zajímavé akční scény, které si okamžitě po přečtení budete představovat ve své hlavě. Ovšem i mimo tyto konflikty se v knize nachází dost násilí a agresivity, přecijen vikingové nejsou žádní romantičtí bardi. Scéna, kdy je zajatému nepřátelskému bojovníkovi vydloubnuto oko z očního důlku je opravdu jen pro silné povahy.

Na druhou stranu zůstal v ději i velký prostor pro pojmy jakou jsou přátelství, a nakonec i láska. Přestože to tak původně vlastně nevypadá, vyvine se v příběhu velice romantický vztah, alespoň nakolik to u těchto trochu drsnějších válečníků jde.

Velikou pozornost si určitě zaslouží i prostředí, které je povětšinou zasazeno do drsné zimní krajiny. Vikingské vesničky prostě nejsou žádná moderní města, takže se čtenář ocitá hluboko v minulosti. Hlavní hrdinové se navíc vydávají i na několik cest, takže si možná vzpomenete i na putování Společenstva prstenu.

Klan nakonec působí poměrně sympaticky, takže se nenechte zmást některým negativními recenzemi. Jestliže hledáte akční young adult knihu, navíc s originální tématikou (vikingové se v young adult opravdu jen tak nevyskytují), určitě se po této novince pozhlédněte. Nabídne vám krvelačné bitvy, ale i romantickou linku. Nepřátelství mezi dvěma klany, ale i následné poznávání svých nepřátel. Nakonec i poměrně sympatické postavy, které rozhodně nejsou těmi klasickými klaďasy bez chyb. Jedná se totiž o nemilosrdné vikingy, kteří nejraději prolévají krev svých protivníků. Ale i u těchto lidí se najde místo pro kousek citu a lásky.

Kniha se asi nestane tou nejlepší v letošním roce, ale své fanoušky si dozajista najde. Přečtete ji velice brzy, protože je napsána opravdu čtivě a možná se poté chopíte meče a vyrazíte pokosit nějaké své nepřátele.

Knihu poskytla na recenzi společnost Albatros Media, v jejímž nakladatelství Fragment vyšla.

Komentáře (1)

Přidat komentář

knihomolka_elka
07.02.2019

Moc povedená recenze :)