Verity

recenze

Pravda, nebo lež (2020) 5 z 5 / Kikina182
Pravda, nebo lež

Lowen je ve finanční tísni. Má akorát dluhy a ze svého bytu bude brzy vystěhována. Naštěstí se právě v čas objeví jedna neobvyklá nabídka. Verity Crawfordová bohužel nemůže ze zdravotních důvodů dokončit svoji velmi populární sérii a díky podobnému stylu psaní má Lowen jedinečnou příležitost udělat to za ni a splatit tak své dluhy. Za normálních okolností by takovou nabídku nikdy nepřijala, ale nemá na výběr.

Brzy po té, co podepsala smlouvu, se přestěhovala do domu manželů Crawfordových. Je to jen dočasné, aby si v klidu mohla projít veškeré poznámky k posledním třem dílům série a mohla tak bez problémů navázat na původní autorku. Jenže ji od práce neustále něco rozptyluje.

Především manžel Verity, Jeremy Crowford, který je až příliš atraktivní, aby si toho Lowen nevšimla. A pak je tu také tajemná Verityna autobiografie, která ukazuje, že život Crowfordových nebyl takový, jak si všichni myslí. A možná ani teď není všechno takové, jak to vypadá. V domě se totiž děje něco divného, co nedá Lowen spát.

Příběh je napsán v ich-formě. Je vyprávěn především z pohledu hlavní hrdinky Lowen, ale zároveň ji zprostředkovaně vypráví i Verity. V knize jsou totiž „vsuvky“ v podobě Verityny autobiografie, které vydají na několik samostatných kapitol.

Tohle uspořádání knihy se mi moc líbí. Díky tomu jsem měla příležitost udělat si obrázek i o tom, co se v příběhu dělo předtím, než se do něj připletla Lowen. Zároveň se ale nejedná jen o doplnění pro čtenáře, ale je to pevná součást příběhu, bez které by kniha nefungovala.

Ačkoli Colleen Hoover změnila žánr, styl psaní se nezměnil ani trochu. Pravda, nebo lež je napsaná stejně čtivě, jako všechny předchozí autorčiny knížky. Je to přesně ten styl psaní, který člověka vtáhne na první stránce do příběhu a nepustí ho, dokud nedojde na poslední stránku.

Příběh je za mě skvěle promyšlený a brilantně napsaný. S výjimkou první kapitoly. Ta mi do knihy absolutně nesedí. Je totiž nereálná. Nápad, který autorka rozpracovala v této kapitole je dobrý a rozhodně se jedná o zajímavé otevření knihy. Ale bohužel v ní autorka pojala událost, která se tam stala tak, jako kdyby se to dělo běžně a člověk by si mohl bez problému odkráčet, aby stihl svoji schůzku.

Po tomhle začátku už bylo všechno naprosto skvělé. Autorka vymyslela opravdu zajímavý a překvapivý příběh. Nejdřív se všechno rozbíhalo pomaloučku polehoučku, ale pak se najednou vše obrátilo o sto osmdesát stupňů a já se jen divila nad tím, co za zvraty se v příběhu děje a nemohla jsem se dočkat toho, až se dozvím, o co ve skutečnosti celou dobu jde.

Velký vliv na tom, že jsem neměla tušení, jak se bude příběh vyvíjet, měly postavy. Autorce se povedlo je všechny skvěle popsat, ale zároveň neodhalit nic z toho, jaké ve skutečnosti jsou. Schválně všechny zahalila stínem tajemství, takže ani když se blížil konec knihy, nebylo vůbec jasné, které z postav jsou zlé a které dobré, což přispělo ke skvělé atmosféře knihy.

Colleen Hoover je úžasná spisovatelka a je naprosto jedno, jestli se věnuje romantice nebo zabrousí do jiného žánru. Její nápady jsou neotřelé a skvěle do sebe zapadají. Pokud máte rádi Colleen Hoover, tak vám tuhle knihu můžu jen a jen doporučit. Já jsem z ní opravdu nadšená a už se moc těším na jakoukoli další knížku, kterou si pro nás autorka připraví.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Ikar.

Komentáře (0)

Přidat komentář