Velmi netradiční fantasy

recenze

Sága o Lundirovi (2023) 5 z 5 / LeonidKovar
Sága o Lundirovi

Tohle je opravdu unikátní knížka. Je to fantasy? Je to nějaká alternativní historie? Je to podvrh? Je to dramatický příběh ve stylu severských ság, popisující osudy jednoho rodu napříč třemi generacemi, současně je to ale dobrodružná fantasy, v níž jsou božstva, magie a proroctví.

Na první pohled zaujme už provedení knihy. Celostránkové barevné ilustrace ve stylu středověkých rukopisů, po okrajích stránek všelijaké rukopisné malůvky bojovných králíků a šneků, v dodatcích mapy a cizokrajná písma. Sazba je velmi estetická, písmem, které upomíná na bibliofilie z 19. století.

Sága samotná zabírá jen asi polovinu knihy, zbytek tvoří úvody, dodatky, mapy, rejstřík postav, časová osa a další doprovodné prvky. Mapa na předsádce jednoznačně prozrazuje, že jedním ze zdrojů inspirace je dílo J.R.R. Tolkiena, zato vložená rozkládací mapa je originál, nic podobného jsem ještě ve světě fantasy neviděl.

Pokud bych chtěl knize něco vytknout, pak snad jen to, že sága samotná se přečte docela rychle. Čtenář by chtěl číst dál, navázat dalším příběhem z toho světa, ale ten tam už není, čekají na vás jen dodatky. Ty jsou samy o sobě zajímavé, ale jsou popisem světa a příběh už dál neposunou. Na druhou stranu pomáhají vybudovat dojem, že se jedná o velký neprozkoumaný svět.

Knihu bych doporučil především milovníkům fantasy unikátnostem, těm čtenářům, kteří mají rádi Silmarillion a zajímají je severské ságy.


Sága o Lundirovi Sága o Lundirovi Jan Kozák

Sága o Lundirovi, přeložená z uldarštiny a vyzdobená dobovými iluminacemi z uldarských a altamoarských rukopisů, je vzácným prvním kouskem qurandské kultury v českém překladu. Sága vypráví o životě Lundira, stavitele a hvězdopravc... více


Komentáře (0)

Přidat komentář