Praktické rady ke zdraví

recenze

Uzdravení bez léků a bez lékařů (2011) 4 z 5 / LeonidKovar
Uzdravení bez léků a bez lékařů

Název knihy celkem dobře vystihuje její obsah. Je to čtivý stručný text, který na poměrně málo stránkách představuje některé poměrně univerzální metody, jak si "pomoct sám" a odstranit buďto chronické tělesné nebo duševní potíže. Autor, je vědec, nikoliv ezouš, ale k alternativním metodám se nestaví apriori negativně, drží se principu "pokud to funguje, tak to používám".

V knize je představeno několik konkrétních postupů, jak si zlepšit zdraví. Zaprvé cvičení srdeční koherence (v podstatě naladění se na stav, kdy klesá stres), pak doporučuje EMDR, tam ale člověk potřebuje profesionála. EMDR je metoda, která řadě lidí pomohla při odstranění traumatu. Další kapitola je věnovaná správnému biorytmu s ohledem na denní světlo. Autor se také nebojí doporučit akupunkturu. Místo antidepresiv doporučuje pohyb a z konkrétních látek zvlášť Omega 3 mastné kyseliny.

Výsledek je skupina postupů, které nejspíš nemohou nikomu ublížit a spoustě lidí mohou pomoci. Samozřejmě je třeba, abychom knihu nebrali dogmaticky, sám autor píše, že to nejsou nějaké zázračné postupy. O řadě z nich vlastně většina lidí ví - správný biorytmus, pohyb, správná výživa, snižování stresu meditací apod. jsou ověřené evergreeny, které fungují.

Závěrem knihu mohu určitě doporučit, patří mezi ty solidnější z kategorie "self help".


Uzdravení bez léků a bez lékařů Uzdravení bez léků a bez lékařů David Servan Schreiber

Stres, deprese a úzkost patří mezi nejrozšířenější neduhy moderní civilizace. Počet lidí trpících psychickými potížemi každoročně narůstá. Věhlasný psychiatr a neurolog David Servan-Schreiber, otec tzv. „medicíny emocí“, ve své kn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář