O mýtu obecně

recenze

Monomýtus: Syntetické pojednání o teorii mýtu (2022) 5 z 5 / LeonidKovar
Monomýtus: Syntetické pojednání o teorii mýtu

Zhltnul jsem knihu jedním dechem, i když tedy ke konci jsem moc nechápal tu záplavu Slavoje Žižeka. Člověk se toho dozví spoustu o mýtu a mytologii a vlastně i o dnešní kultuře. Za velmi dobré považuji spojení teoretického výkladu s konkrétními živými příklady. První polovina je velmi snadná ke čtení a je to takový úvod do studia mýtů, ale pak to začne houstnout a na konci už je to docela náročné. Jmenuje se to Monomýtus, ale o hrdinově příběhu je jenom část knihy, zbytek je o mýtech a náboženství, o bozích a o fungování společnosti. Mě kniha hodně bavila a přišla mi plná informací - nic podobného jsem v češtině nikdy nečetl. Text je nabitý souvislostmi napříč kulturou a náboženstvím, spojuje myšlenky celé řady slavných teoretiků a vytváří z nich velkou spletitou mapu. Pořád mi ale není úplně jasné, komu je kniha určena. První dvě třetiny jsou hodně přístupné a poslední třetina je už těžší, abstraktnější.

Kniha je rozdělená do celkem pěti oddílů - 1) Mýtus a svět, 2) Mýtus a jazyk, 3) Mýtus a Jinakost, 4) Monomýtus dvojzrozence a 5) Mýtus a paradox. V prvním oddílu se věnuje tomu, jak funguje "symbolická soustava" a nakolik vlastně žijeme ve "virtuální realitě" vytvořené lidskou kulturou, řeší se tam otázky po tom, co teda bohové jsou, jak fungují, pokud nemáme přijmout naivní představu o tom, že bohové jsou nějací superhrdinové na obláčku. V druhém oddíle se výklad dostane k jazyku a k tomu, že vlastně existují různé rejstříky vyjadřování přičemž mytologie staví na metafoře (a dalších obrazných způsobech mluvy) a kde všude metafory v našem myšlení figurují. V třetím oddílu se autor dostane už k tomu "magickému" v náboženství, k posvátným věcem a Jinakosti - něčemu co stojí mimo nebo za hranicemi lidské virtuální soustavy. Právě čtvrtý oddíl je hlavně místo, kde se probírá monomýtus hrdinské cesty - cesta do neznáma, do Jinakosti a návrat nazpět. A pátý oddíl se věnuje tématu paradoxu a výjimky, na němž je celá virtuální soustava stojí.


Monomýtus: Syntetické pojednání o teorii mýtu Monomýtus: Syntetické pojednání o teorii mýtu Jan Kozák

Monomýtus označuje hrdinský cyklus cesty do jiného světa a návratu zpět. Kniha ukazuje, jak významnou roli tento vzorec v mytologii hraje a jak úzce souvisí s obětí, s iniciací a s mýty o stvoření světa. Vedle toho se kniha věnuje... více


Komentáře (0)

Přidat komentář