Velká výstava o krásách i hrůzách doby mezi válkami

recenze

Velká výstava (2021) 4 z 5 / LukBook
Velká výstava

Velká výstava je zajímavý román odehrávající se mezi světovými válkami a lákající na krásy, ale i nebezpečí tehdejší doby. Dal by se označit jako retro příběh pro všechny milovníky dob minulých.

Píše se rok 1923 a švédský Göteborg se připravuje na výstavu, která v tomto městě nemá obdoby. Nabídne moderní stroje, různé atrakce, ale i řadu přednášek. Jedním z největších lákadel má být i vystoupení Alberta Einsteina, který pár let předtím obdržel Nobelovu cenu za fyziku.

Oproti tomu devatenáctiletá Ellen má své největší životní úspěchy teprve před sebou. Právě však dostala práci jako novinářka ve výstavních novinách. Zúčastní se tak velké události, na kterou budou jezdit lidé z dalekých krajů. U tety, kde bydlí, vyslechne rozhovor, který ji trochu vyděsí a promění následující dny v dramatický zážitek. Ostatně napínavé chvíle má před sebou i policista Nils Gunnarsson, jemuž mladá dívka předá své zjištění. Společnými silami se musí pokusit odvrátit hrůzný čin, který by mohl celou slavnou výstavu obrátit naruby.

Velká výstava strhne všechny čtenáře zejména svou působivou atmosférou. Přenese vás do dob, kdy se svět ještě vzpamatovával z hrůz první světové války, ale za dveřmi už se pomalu začalo objevovat další zlo. Na vzestupu je silný antisemitismus a nenávist vůči všemu odlišnému, ale zároveň se začínají objevovat i nové vynálezy a vědění.

Ocitnete se přímo uprostřed jubilejní výstavy v Göteborgu, která je na svou dobu maximálně pompézní a nabídne lidem řadu netradičních zážitků. Švédské autorka Marie Hermanson se podařilo skvěle vykreslit celé prostředí, takže budete mít pocit, jako byste byli společně s hrdiny přímo na místě činu.

Jednou z hlavních postav je i geniální fyzik Albert Einstein. Budete mít možnost lehce nakouknout pod pokličku jeho života, který byl ověnčený nejen slávou, ale i velkým nebezpečím. V tomto konkrétním případě se zmíněná dvojice složená z novinářky a policisty pokusí předejít činu, který by ho mohl úplně dostat mezi hru.

Přichází tedy detektivní pátrání po padouchovi, který je ovšem velice prohnaný. Zaslouží se říct, že se však nejedná přímo o klasickou detektivku a žánrové zařazení je poměrně obtížné. Kniha má sice znaky napínavých románů, ale zároveň nabídne i trochu více. Takže ji prostě pojmenujeme jako světovou literaturu.

Samotná hlavní zápletka je sice fiktivní, ale celá výstava i některé postavy vycházejí z reálných skutečností. Právě kombinace historických reálií, ale i beletristického pojetí dodává celému příběhu na čtivosti a zajímavosti. Nechybí ani romantická linie, která zejména ženám celý děj trochu okoření.

Ve vyprávění se střídají jednotlivé postavy, což dodává celku na přitažlivosti. Události rychle plynnou a postupně jsou ještě o něco dramatičtější a akčnější. V počátcích se však budete jen pozvolna ploužit po ulicích švédského města a obdivovat jeho krásy.

Ještě jsem nezmínil jednu postavu. Je jím malý chlapec Otto, který se ocitne na výstavě vlastně tak trochu náhodou. Spřátelí se totiž s oslicí Bellou, která bude v místním dětském světe vozit malé návštěvníky. Pro hlavní rozuzlení vlastně není vůbec důležitý, ale je kouzelným zpestřením celého dění. Klučina je sice fiktivní, ale oslice Bella skutečně žila.

Velká výstava je poměrně netradiční román, který vás však okouzlí svou magickou atmosférou. Už samotná obálka tak trochu láká na výlet zpět do minulosti a působí opravdu retro dojmem. Knihu můžu směle doporučit fanouškům detektivní literatury, ale zároveň i všem ostatním, kteří mají zájem cestovat v čase. A navíc se seznámíte s jedním geniálním a proslulým mužem.

Za recenzní výtisk děkuji Našemu nakladatelství

Komentáře (0)

Přidat komentář