Vážka v Paříži

recenze

Vážka (2021) 4 z 5 / knihovnička007
Vážka

Příběh Lakušníka, Labradora, Lysky, Lodivoda a Levatky.
Příběh pěti mladých Američanů, kteří se vydali vstříc nebezpečí přes půl zeměkoule, aby v Paříži bojovali jako špioni proti nacistům. Příběh se odehrává v nádherné Paříži, ale v té době se víc než na krásu hledí na možnost se najíst a hlavně-NIKDY NIKOMU NEVĚŘIT!!!
Nečekejte žádný špionážní napínavý thriller, jedná se spíš o vyprávění o hlavních hrdinech. Mrzí mne, že třeba Lodivod nedostal více prostoru. Celá kniha byla podle mne vyvážená, navíc autorka nenechává člověka v klidu a když si myslíte, že všechno víte, dozvíte se další tajnou novinku. Asi jediné, co bych autorce vytkla, je černobílost postav. A konec jako v pohádce, což mi dost vadí ☹ Ale hlavně – neuvěřitelné štěstí. Opravdu si říkám, že autorka už dlouho chtěla napsat pohádku, protože tolik štěstí opravdu nechápu.
Asi nejsem úplně ten pravý člověk, abych mohla knihu posoudit, protože příběhy z války mám prostě ráda. Pak knihu zavřu a říkám si, jak se máme dobře, že žijeme v době, ve které žijeme. V každém případě jsem velmi ráda, že jsem měla možnost si knihu přečíst.
Bohužel, kniha vypráví o nejsmutnější a nejhorší části našich dějin. O tom, jak lidé nevěděli, jestli se dožijí večera... Šli spát s tím, že neví, co jim přinese následující den. Mladí lidé nasadili vlastní životy, aby bojovali proti zlu v zemi, ve které nikdy nebyli...
Kniha je poměrně obsáhlá, má téměř 500 stran a není tak úplně čtení na jedno odpoledne, ale ráda jsem s ní strávila jeden březnový týden.
Na závěr bych chtěla zmínit jednu „podstatnou maličkost“, která mi v knize dost pila krev a to velké množství chyb. „ženy se setkali a pak spolu šly“, proběhlo „rodinné obětí“ , „po dobu Bradovi nepřítomnosti“ a další chuťovky, kterými se to v knize jen hemží. Kdyby to bylo u jiného žánru, přivřu nad tím klidně obě oči, ale tato kniha si to opravdu nezaslouží.


Vážka Vážka Leila Meacham

Během druhé světové války je pětice mladých Američanů povolána OSS, aby infiltrovala nacisty obsazenou Paříž. Patří mezi ně atlet z Texasu s německými kořeny, půvabná šermířka nebo osiřelá módní návrhářka... Každý pochází ze zcela... více


Komentáře (0)

Přidat komentář