Válka ve stínu války

recenze

Skrytá válka (2024) 4 z 5 / Kikina182
Skrytá válka

Reynard už má dost toho, jak musí žít. Pevně věří, že blížící se válka je jeho nadějí a tak se dobrovolně přihlásí jako voják, aby zajistil sobě a své sestře lepší budoucnost. Jenže válka se ani trochu nepodobá tomu, co si představoval a brzy mu dojde, že bude mít štěstí, když z ní vůbec vyjde živý. Navíc přijde o svou clonu a najednou vidí bytosti, které by neměly existovat. Vidí skutečný svět, který je všem utajen, což ho uvrhne ještě do většího nebezpečí a způsobí spoustu problémů.

Autorčin styl psaní je hodně popisný, ale zároveň čtivý a tak kniha rychle ubíhá. Navíc mi přišel i autentický, jelikož si H. J. Bornemisza nebrala servítky a ve vyjadřování postav tak nechyběly peprnější výrazy, které doladily atmosféru příběhu a udělaly ho tak ještě reálnějším.

Příběh se z velké části odehrává v době války, kdy se postavy přesouvají z jednoho místa na druhé, jsou v táboře nebo bojují. I přes název a anotaci jsem nečekala, že se to bude v tomto prostředí odehrávat až do takové míry, ale moc se mi to líbí. Jednak mi to přijde originální a pak to tomu dodává takovou správnou pochmurnou atmosféru, ze které přímo prýští beznaděj, což se k příběhu hodí a perfektně to podtrhuje hlavní myšlenku knihy.

Ale i když se mi tohle prostředí moc líbí, tak když jsem se v knize dostala dál, začalo mi připadat, že některé scény jsou si moc podobné s jinými, což vedlo k tomu, že pro mě byly určité části nezáživné a táhly se.

Ozvláštňují to flashbacky, za které jsem ráda, protože toho hodně objasnily. Ale některé z nich byly do příběhu zařazeny trochu zvláštně a chvíli mi trvalo si uvědomit, že čtu o minulosti nebo naopak, že už o ní nečtu a jsem zase v přítomnosti.

Postavy autorka popsala dobře, takže jsem neměla problém se v nich zorientovat. Sice mi bylo trochu líto, že s výjimkou hlavního hrdiny nešla v jejich charakteristice trochu hlouběji, ale příběhu to neuškodilo.

Skrytá válka je povedená fantasy s dobrým námětem a originálním zpracováním. Zároveň taky předestírá jednu důležitou myšlenku, na kterou by lidé neměli nikdy zapomenout. Takže i když mi na ní pár věcí vadí, jako celek se mi líbí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji projektu Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář