Záhada Rydera a Lovedayové

recenze

Osudová posedlost (2024) 4 z 5 / Kikina182
Osudová posedlost

Trudy si splnila svůj sen, stala se policistkou. Jenže ostatní členové sboru jsou přesvědčení, že mezi nimi nemá žena co dělat a její šéf neví, co s ní. Dává jí proto takové úkoly, u kterých nemůže být na obtíž. Když koroner Clement Ryder, který má přátele na vysokých místech, požaduje strážníka, který by ho doprovodil při prošetřování starého případu, jež možná souvisí s aktuálním vyšetřováním, přidělí mu právě Trudy. Vidí to tak, že se zbaví dvou problémů jednou ranou.

Příběh je skvělý, ale kvůli stylu psaní jsem se do něj za celou dobu nedokázala pořádně začíst. Je takový suchý a vůbec neplyne tak hladce, jak bych si představovala. Čtivosti nepomohlo ani to, že autorka v příběhu přeskakuje mezi velkým množstvím postav, kvůli čemuž se občas objeví některé pasáže zdvojeně nebo vzniká pauza uprostřed scény, aby se mohl změnit úhel pohledu.

Samotný děj se mi moc líbil. Autorka přišla opravdu se zapeklitým případem plným falešných stop, který jsem na rozdíl od hlavních hrdinů nedokázala vyřešit. Nechybělo tak překvapivé rozuzlení, které mi vyrazilo dech. Skoro na konci už jsem možná trošku tušila, kdo by mohl být za všechno zodpovědný, ale i tak mě neskutečně překvapila odpověď na otázky co, proč a jak.

Postavy se autorce moc povedly. Jsou dobře popsané a nechybí ani náhled do jejich myšlenek a emocí. Navíc bych řekla, že jejich chování odpovídá tomu, že se příběh odehrává v Oxfordu v šedesátých letech dvacátého století, díky čemuž celý příběh působí autenticky.

Nebýt suchého stylu psaní, byla by tahle kniha naprostá topka. Takhle se mi sice líbila, ale bohužel jsem si ji nemohla užít naplno, což je vzhledem ke skvěle promyšlenému a originálnímu příběhu velká škoda. Ale i tak vám chci knihu doporučit. Příběh je skvělý a kdo ví, třeba vám styl psaní sedne mnohem lépe než mně.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.


Osudová posedlost Osudová posedlost Faith Martin (p)

V úvodním díle detektivní série, zasazené do malebného prostředí Oxfordu 60. let dvacátého století, se mladá policistka Trudy dostává po boku obávaného koronera Clementa Rydera ke své první vraždě. Jde o podivné úmrtí psychicky ne... více


Komentáře (0)

Přidat komentář