Skrytá válka

Skrytá válka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527463/bmid_skryta-valka-656a0cdeee2b3.jpg 4 9 2

Dark fantasy ze světa, kde zuří prastará válka mezi dobrem a zlem. Do království Azalor vtrhla válka. Reynard, který vyrůstal na ulici jako sirotek, se nechal najmout jako žoldák, aby zajistil sobě a své sestře lepší budoucnost. Brzy po narukování však začne propadat šílenství. Lidé se mu přímo před očima mění v bytosti z dávných příběhů, zvířata v krvelačné démony. Záhy si uvědomí, že vidí skutečný svět. Pod vedením jednoho z trpaslíků získá bojové dovednosti i znalosti o elfech, čarodějích, démonech a skrytém boji, který mezi sebou vedou. Brzy se do něj zapojí i on.... celý text

Literatura slovenská Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Ukrytí za clonou


více info...

Přidat komentář

knizni.anonymka
předevčírem

Ocitáme se ve světě, v kterém zuří válka a mladý Reynard se přihlásí do války jako žoldák za vidinou dobrodružství a peněz pr svou sestru. Jenže Reynard čelí tvrdé realitě, kde zjišťuje že ve světě, kde žije není nic jak se zdá a že trpaslici či další kouzelná stvoření nejsou je pověrami jak si myslel.

Tohle je vážně dobrá fantasy, která má ale i spoustu myšlenek a citátů o morálních dilematech a tom, že člověk někdy musí udělat věci kterých později lituje.

A Reynard udělala spoustu věcí kterých lituje, udělal i spoustu věcí s kterými jsem nesouhlasila, ale vždycky jsem věděla proč je udělal, protože měl vývoj. Doopravdy velký vývoj a i když by ho šlo brát za zápornou postavu, tak pro mě to byl ten hodný… svým způsobem, protože ve válce lidi dělají jen to co musí, a ještě když se jim celý svět obrátí vzhůru nohama a začne je v boji trénovat trpaslík, kterého jsem si ale oblíbila a scény s ním jsem si užívala, protože byl veselý, ale taky moudrý (jak by taky ne, když na světě prožil už stovky let). Potom tam byl ještě jeden chlapec, který viděl trpaslíky a další stvoření, ten měl své dost silné backstory a opět jsem s ním často nesouhlasila, ale chápala jsem ho. Teda většinou.

A propracované nejsou jen postavy, ale taky svět, který autorka vytvořila. Protože ať už to byl jen svět lidí nebo i nadpřirozena, tak jsem byla nadšená, jen si mi pletla nějaká místa, naštěstí má kniha i mapku.

I děj byl dobrý, měl spád a pořád se něco dělo se tam pořád něco, ať už na bojišti nebo při tréninku boje.

Taky je osvěžující, že je hlavní postava mužská, protože v poslední době čtu jen o samých ženských hrdinkách. A taky tu nečekejte žádnou romantickou linku, je tam sice pár,náznaků…ale to je vše. A za mě to je dobře, protože tohle je čistokrevná fantasy s prvky hororu.

Klivine
26.02.2024 5 z 5

Skrytá válka není autorčinou prvotinu, ale mám z knihy pocit, jako by byla - nebo tedy její první část. Ostatní její knihy přečtené nemám, toto je jen můj úhel pohledu.

V té, již zmíněné, první části mi nejvíce vadilo používání vulgárních výrazů, a to hlavně v částech a souvislostech, kde se to vůbec nehodilo.
Dále mi v některých pasážích připadal příběh dosti zmatený a často bylo těžké pochopit, o čem je v průběhu řeč.

Toto všechno ale jaksi vyšumělo v průběhu knihy a začalo dávat smysl - proto knize dejte čas.

Ačkoliv je to fantasy, já spíše chci hodnotit myšlenku, která je dobře vykreslená.
Válka může dát, ale i mnoho vzít a hlavnímu hrdinovi vzala hodně.


Autorovy další knížky

H. J. Bornemisza
slovenská, 1990
2020  97%Slepý život
2022  95%Krivdy minulosti
2021  90%Nemé prežívanie I.
2024  78%Skrytá válka
2022  100%Zmiznutie snúbenca

Kniha Skrytá válka je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce27x
Chystám se číst27x
Chci si koupit6x