Válka bohů

recenze

Válka bohů (2019) 4 z 5 / Morsie
Válka bohů

Říkejte si o mně, že jsem trochu cvok, že jsem vyšinutý konspirační teoretik, ale já zkrátka věřím na život mimo naši planetu. Nechce se mi připustit, že bychom byli jediná inteligence ve vesmíru. Neříkám, že to mezi hvězdami vypadá podobně jako ve Star Traku nebo Guardians of Galaxy, ale abychom byli sami v nekonečném vesmíru, je prostě moc neuvěřitelné.

Jistě, spousta konspiračních teoretiků plácá nesmysly, ale najdou se i tací, kteří dokáží svoje tvrzení nějak smysluplně, v mezích možností, podložit. Například jako v mém oblíbeném dokumentu Vetřelci dávnověku.

No, a protože si moje televize dává pauzu, nedaří se mi ji přesvědčit, aby se zapnula, sáhla jsem po knížce stejného žánru.

Publikace Válka bohů nesoucí podtitul Dramatické zásahy vyspělejší inteligence od Hartwiga Hausdorfa je knihou, která obstojně ukojila moje touhy po záhadách vesmírných civilizací.

Hausdorf nás přivádí hluboko do historie. Tam jsou totiž dle jeho tvrzení projevy cizích civilizací nejpatrnější. Když ještě lidé nebyly na takové úrovni, jako jsme dnes, kdy chápeme fyziku a technologie, měli to emzáci značně jednodušší. Pro lidstvo byli bohy. Klasickým příkladem takových božstev jsou indičtí bohové a jejich bitvy na obloze, jak jsou vyobrazeny v Mahábháratře.

Takových příkladů bitev dávných božstev na naší půdě je pak v knize nespočet, autor je zároveň ale také vysvětluje dnešním pohledem a snaží se vše vědecky podložit. Vysvětluje, že se mimozemské civilizace od nepaměti vměšují do naší společnosti, zasahují do dějin a často je formují pro svoje potřeby.

Leč se to může zdát přitažené za vlasy, nikdy nechybí alespoň trochu racionální vysvětlení. Stejně jako u mnoho případů únosů a pozorování UFO, kdy byly tyto incidenty vyhodnoceny jako halucinace, podvrhy, atd., Hausdorf na vše nahlíží novou perspektivou, přináší nové teorie i důkazy na jejich podpoření.

Válka bohů je veskrze poutavou knihou, která potěší nejen konspirační nadšence, ale přináší i spoustu šokujících faktů z historie, fyziky i technologií. Nenudí vás, protože psaná je čtivě a srozumitelně. Zároveň je dobře členěná a přehledná bez toho, aby autor zapomínal na zajímavé detaily a postřehy.

Já jsem knížku přečetla za dva večery. V mnoha směrech jsem si potvrdila věci, jež jsem už věděla, ale zároveň mě pan Hausdorf obohatil o nové poznatky, jeho vlastní teorie a značné množství neprobádaných případů a příkladů z minulosti.

Určitě můžu doporučit všem, co si rádi zapnou Vetřelce dávnověku i těm, kteří si zatím jen pohrávají s myšlenkou, že nejsme ve vesmíru sami.

Komentáře (0)

Přidat komentář