Uvěřitelná a příjemně civilní procedurální detektivka

recenze

Smysl vraždy (2023) 3 z 5 / Suzanne
Smysl vraždy

Anna Cottrellová se vrací domů a ve svém bytě najde surově ubodaného muže. Jenže místo toho, aby ji policie považovala za svědkyni, tak ji podezřívá ze spáchaného zločinu! Případu se ujímá detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová.

Pro Helen se jedná o první případ vraždy, takže se potýká s nedůvěrou nadřízeného superintendanta, který na ni tlačí, aby vyšetřování co nejdříve uzavřela, bojuje s všudypřítomným politikaření a intrikařením i s omezeným rozpočtem oddělení. Nepomáhá jí ani zastupující detektiv inspektor Simon Townsend, který svou práci fláká, pouští se do vyšetřování na vlastní pěst a chce shrábnout všechen úspěch pro sebe.

Helen Laveryové je 36 let, před lety ovdověla a vychovává dva syny. S nimi jí sice pomáhá její máma Jane, ale i tak je obtížné sladit náročné povolání se statutem matky samoživitelky. Zvlášť když se starším synem Matthewem cloumá puberta a navíc chce studovat na pilota a dát se k armádě, s čímž Helen nesouhlasí.

Anna Cottrellová cítí, že s ní ta vražda souvisí, i když netuší proč. Má složitý vztah se svojí matkou, která je přepjatá, sebestředná, chladná a místo toho, aby o problémech mluvila, tak je zametá pod koberec. Jenže teď začnou tajemství její rodiny vyplouvat na povrch a Anna zjistí, že celý její život byl jedna velká lež.

Smysl vraždy přináší spíš poklidnou procedurální detektivku, v níž nechybí zamotaný případ, tajemství z minulosti, trocha akce ani komplikované vztahy v rodině či na pracovišti. Někteří čtenáři ocení, že tu není ani náznak romantiky. Cílem Jane Isaacové bylo zachytit práci u policie, vyšetřování i vytvořit jednotlivé postavy a jejich životy, tak aby působily civilně, lidsky a uvěřitelně. A to se jí povedlo. Policii vykresluje jako složitou strukturu, v níž velkou roli hraje politikaření, intrikaření, obrovské množství byrokracie, finance i jejich neustálý nedostatek. Helen spolupracuje s řadou různých policistů, bohužel jejich počet čtenáři zabraňuje pořádně je poznat a vytvořit si k nim nějaký vztah.

Pokud chcete civilně pojatou procedurální detektivku s uvěřitelným postupem i hlavní hrdinkou, tak Smysl vraždy doporučuji. Styl psaní mi navíc trochu připomíná královnu české detektivky Michaelu Klevisovou.

Smysl vraždy vyšel v originále už v roce 2010 a momentálně je vydaných pět dílů. Pokud u nás vyjde pokračování, tak se do něj ráda pustím. Jen pro mě asi nebude tvorba Jane Isaacové srdeční záležitostí, protože se nejedná o takovou tu lehkou, super čtivou a chytlavou, nebo naopak dokonale propracovanou, popisnou a stylisticky vybroušenou detektivku, pro které mám slabost.

3,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář