Smysl vraždy

Smysl vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519783/bmid_smysl-vrazdy-JPB-519783.jpg 4 60 23

DCI Helen Laveryová série

1. díl >

Nic není takové, jak se zdá. První díl napínavé detektivní série. Anna Cottrellová zažívá zcela obyčejný den – až do chvíle, kdy ve svém bytě najde mrtvolu neznámého muže. Přestože popírá, že by měla s vraždou cokoli společného, důkazy ji neodvolatelně spojí s obětí. Detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová vede své první vyšetřování vraždy, kterou obestírá síť lží a tajemství. Když zmizí člověk, k němuž má Anna blízko, Helen pochopí, že čas se krátí. Dokáže případ rozluštit dřív, než skončí v rukou zkušenějšího kolegy a než chladnokrevný vrah dokoná svůj zvrácený plán?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

An Unfamiliar Murder , 2014


více info...

Přidat komentář

Adinlea
16.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Pokud by se mi tato kniha otevrela zanr detektivek, nejspis bych byla spokojena.
Jenze s jidlem roste chut a ponevadz jsem uz slusne rozmazlena jinymi krimi autory, toto byl tezky prumer, spis lepsi podprumer
Hlavni postava je i celkem sympaticka, ale vysetrovanu se tak nejak vlece a nikde zadny poradny zvrat proste to tak nejak vyplyne. Cekala jsme daleko stavnatejsu zapletka vzhledem k slibnemu zasmodrchani rodinnych vztahu, ale nic

astra3
16.03.2024 5 z 5

Mně se to líbilo. Slušný začátek nové série.


Aghatte
13.02.2024 1 z 5

Pozor na adjektiva.
Zkušený detektiv, brutální vražda, oslepující světlo, mrazivé kvílení, nezřízené pití leze to na nervy.
Celé vyšetřování působí poněkud amatérsky a trapně.
Připomíná to tel. seriály, kdy nám polopaticky vysvětlují jak a proč musejí udělat to a to.
Sejměte otisky prstů, abychom zjistili, kdo je oběť.
Potřebujeme zjistit všechny postupné informace, kdo to byl, kde žil a s kým se stýkal. ( to by jeden neřekl )
Všiml jsem si, že podezřelá nebyla od krve! Co když se stihla převléknout? Zajímavá úvaha :-D
Včera jsem si toho nevšiml, protože to bylo zakryté oblečením. ( to je s podivem)
To si ze mě asi autorka dělá srandu. Je to jako parodie na detektivku. Během 39 stran 3x někdo zkoumal řeč jejího těla.
Atd., atd.
No, je to bída, ještěže jsou knihovny, kam to člověk vrátí. Nikdy bych si takovou knihu nekoupila a znovu ji už nikdy neotevřu.

Miriam
14.01.2024 3 z 5

Doslova se na nás sypou nové knihy detektivka/thriller ze všech koutů světa. A tady začíná další série s hlavní postavou vyšetřovatelky ženy. Kdybych neměla načteno více sérií, tak bych asi byla celkem spokojená. Každopádně jsem se skoro celou knihu nudila, připadalo mi, že vyšetřovací tým nic moc nevyšetřuje, když mají poslat videozáznam z kamery, kde je možný pachatel, aby zlepšili kvalitu obrazu, tak řeší peníze a rozpočet. Kromě pitvy a prvotní ohledání těla žádné vyšetřovací metody snad ani nepoužili. Přišlo mi to dost nelogické. Vyšetřovatelce pak nějak spadl vrah tzv. do klína. Co se týká záměru pachatele a proč vraždil, věrohodnost hodně podprůměrná. Jsem ráda, že jsem si knihu jen vypůjčila a nekupovala. 4/24

Paja1709
06.01.2024 4 z 5

První díl z nové série a já jsem spokojená. Podle nízkého hodnocení co jsem viděla jsem mela obavy,ale úplně zbytečně. Me se kniha cetla dobře. A jsem zvědavá na druhý díl.

Kudlanka03
01.01.2024 3 z 5

Moje hodnocení není tak vysoké, protože začínáme novou sérii a u detektivek zvláště zahraničních jsem více přísná, protože trh je velký a moje očekávání také.
Plitkost a nezáživnost vraždy už málo co překonalo. Žádné drama, žádné napětí. Necítíla jsem nic, natož si představit, co cítila Anna, když našla tělo muže u sebe doma. Taky nic?
Já jsem fakt optimistka, takže jsem to slupla za jedno odpoledne, ale když člověk nemá takovou možnost číst v kuse, aby se něčeho dobral, tak cítím, že by mohl být odrazen.
Helen Laveryová vede toto vyšetřování. je k ní přidělen jistý vším možný opředený inspektor Townsend, který se tam dvakrát mihne a nic. Že by si autorka připravovala půdu na další díly? A o co, že za tři, čtyři díly se berou :D
Žerty stranou ale. Anna se nepěkně zamotává, protože opravdu jsou její otisky všude, mrtvola v jejím bytě a všechno se jeví tak, že zkrátka to byla ona. My víme, že ne, ale Helen si na to musí přijít sama. Zbytečné vypravovací klišé kolem, dva synové, babička a taky Anna a její rodina s nosánkem navrch.
Nejlepší mi přišla asi druhá třetina. Kdy si Anna konečně má čas promluvit s otcem a dozvědět se, proč se asi teda tohle všechno děje a nějak se i zmíní o tom, proč a co a jak se dělo, když byla malá. Na scéně se objevuje i ve výslechové místnosti strýc, se kterým ale není v kontaku. A to zase maminka ví, proč.
Závěrem? Tato kniha je vhodná pro ty, kteří si libují v procesech vyšetřování více, než v psychologii vraha, restrospekci, krvavých do detailu vykreslených scénách a většího množství postav. Případ je veden opravdu podrobně a velmi velmi uvěřitelně. Což bylo možná pro mě to, co mě na tom neupoutalo.
Za reading copy děkuji albatrosmedia, knihu jsem si vybrala v rámci #spoluprace

Luigi1
11.12.2023 4 z 5

Anna Cottrellová zažívá šok když najde ve svém bytě mrtvolu muže Vše je proti ní

Ív688
10.12.2023 2 z 5

Kniha dle anotace vypadala zajímavě, ale nějak ztrácela tu pomyslnou šťávu, kterou bych očekávala, dočetla jsem, závěr překvapující, založený spíš na jakési náhodě , než na práci policie, kterou ani nenapadlo např sledovat Annin mobil ( to musel udělat bývalý vězeň a zároveň znovunalezený bratr?) . Příběh mi připadá nemastný neslaný, ale jistě bude mít své příznivce, jak vidno z ostatních komentářů. Pro mne jednou a dost.

alzbeta4340
10.11.2023 4 z 5

Vraždu neznámého muže, kterého mladá učitelka Anna najde ve svém bytě, vyšetřuje sympaticky uvěřitelná šéfinspektorka a vůbec všichni policisté jsou i na malém prostoru dobře vykreslení. Anna i ostatní svědkové toho mají od autorky naloženo hodně a pamatuji si hlavně jejich labilitu. Motiv pachatele i samotné provedení zločinu by si pak zasloužily více rozepsat.
Jedná se o debut paní Jane Isaac z roku 2012. Autorka od té doby napsala více knih a já se těším na její další kousky, které nebudou mít drobné nedokonalosti prvního pokusu.

Yunnan
08.11.2023 5 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek od své bývalé kolegyně, skvělé šéfové, což mě moc potěšilo, protože jsem knihu zahlédl v novinkách a zaujala mě její anotace. Příběh začíná ve vězení, ve vyšetřovací vazbě, kde sedí hlavní hrdinka Anna, která našla ve svém bytě mrtvého muže. Hlavní vyšetřovatelka šéfinspektorka Helen Laveryová je sympatická a řeší problémy nejen v práci, ale i u sebe doma se svými dvěma syny.
Postavy jsou opravdu dobře zvoleny a popsány, ale Anna mě občas dost štvala :o). Nevím, jestli budu mít chuť do dalšího dílu série, ale rozhodně se mi první díl četl moc dobře.

okeey
19.10.2023 5 z 5

Když se mi dostala do rukou tato detektivka, byla jsem z anotace nadšená. Příběh má mysteriózní začátek, kdy Anna najde ve svém bytě ubodaného muže. Kniha ubíhá svižným tempem a my se dozvídáme stale více podrobností. Sympatické postavy jsou jen velkým plusem. Vyšetřovatelka, která se touží blýsknout u svého prvního případu jako šéfka, ale je rozpolcená mezi práci a problémovým synem. Ve druhé třetině kniha začne utíkat brutálním tempem a čeká nás velmi napínavý závěr. Opravdu mrtvola v bytě nemá s Annou nic společného? První kniha ze série s Helen mě nadchla, rozhodně se těším na pokračování.

roman9276
18.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Mám už za sebou pár detektivek, ale tohle bylo slabý. Anotace byla slibná, začátek dobrej, ale postupem času mě to přestávalo bavit, spousta zbytečných informací, o lidech, kteří s příběhem nesouvisí, osobnost šéfky byla fajn, ale nechápu, jak to mohla být šéfka, ukňouraná mamina, která nestíhá práci ani svoji rodinu, kolega jí totálně před šéfem podělá a ona ho pochválí za dobrou práci? Nechápu. V polovině začal příběh pokulhávat, autorka se soustředila na tisíc různých věcí, závěr odfláknutej a předvídatelnej.

mag097
05.10.2023 3 z 5

Smysl vraždy je první dílem detektivní série s šéfinspektorkou Helen, která má na goodreads přes 4 hvězdičky a její pokračování jsou hodnoceny stejně výborně.

V prvním díle řeší Hellen případ Anny, která jednoho dne najde ve svém bytě mrtvého muže. A aby to nebylo jednoduché, do vyšetřování vstupuje odhalování rodinných tajemství i ztráta blízké osoby.

Ze začátku mě knížka chytla a já se těšila na každou další stránku. Postupem času jsem se ale u příběhu začala malinko nudit a ke čtení kapku nutit, na můj vkus se příběh trochu vlekl. Podařilo se mu mě ale držet napjatou až do konce, který byl naopak oproti zbytku knihy trochu uspěchaný a vlastně nijak překvapivý.

Co ale musím na příběhu pochvalit je fakt, že není plná detektivkových klišé. Poslední dobou mě detektivky tolik nebaví hlavně kvůli nim a já jsem tak moc ráda, že v této knize neměl detektiv problém s alkoholem ani temnou minulost.

Sumasumárum to není špatná knížka, zkrátka takový příjemný průměr.

Jane2016
02.10.2023

Zbožňuji rozčítání nových detektivek. To napětí ve vzduchu, očekávání a poznání nových postav. A následnou situaci, kdy po dočtení víte, že budete mít ještě dlouho, co číst, protože první díl byl skvělý!

Smysl vraždy se mnou v batohu chodil velmi dlouho, knihy většinou tahám všude s sebou a při každé volné chvíli čtu. A i když jsem poslední týden na čtení neměla příliš mnoho času, k této knize jsem se vždy ráda vracela. I když mi zbývala jen půlhodinka před spaním, knihu jsem s chutí otevřela.

Jedná se o knihu se zajímavou zápletkou, která Vás donutí stále otáčet stránky. Když jsem si na čtení opravdu našla chvilku, měla jsem potom problém knihu odložit!
Jediné, co mi moc nesedlo byla spousta rodinných záležitostí, které mi maličko kazily celkový dojem. I když to k příběhu patřilo, za mě to do knihy prostě moc nesedlo.

Sečteno podtrženo, pokud hledáte fajn detektivku, vůbec bych se nebála zkusit právě tuhle.

Petronela16
01.10.2023 2 z 5

Jedným slovom "dalo sa".Dobre sa to čítalo, nenudilo ma to, ale ten záver bol pre mňa totálne nepochopiteľný.Čakala som nejaký dejovy zvrat, ktorý sa ale nekonal.Taka priemerná detektívka, ale na mňa, čo som už precitala kadečo, to tentokrát nestacilo .Neurazilo ani nenadchlo, tak možno nabudúce ešte dam jednu šancu a uvidí sa

nada3314
20.09.2023 5 z 5

Tento rok mám štěstí na začátky skvělých sérií, nevím jestli to je dobře, že rozečítám další a další, ale tahle stála 100% za to!

Tohle bylo mé první setkání s autorkou a jsem moc ráda, že jsem si příběh přečetla, teda spíš hltala. Miluji tyto příběhy, kdy otáčím stránku za stránkou a nevnímám nic kolem sebe. Jane Issac napsala detektivku přesně podle mého gusta a ještě se můžu těšit na pokračování. S touto sérií určitě budu pokračovat.
Celý děj byl promyšlený až do posledního detailu, ani jsem neměla čas moc přemýšlet, kdo by mohl být vraha a jak se to všechno stalo, a kdo za tím vším vůbec je. Byla jsem tak ponořená do příběhu a jen si užívala to, co autorka pro mě připravila.

Musím pochválit skvěle zvolené postavy, hlavní detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová vede své první vyšetřování vraždy, takže tu máme parádní začátek se vším všudy. Jeden případ už skončil a já už se nemůžu dočkat dalšího. Tohle čtení doporučuji všem i našim drsnějším polovičkám. Super zážitek!

Knihomolka97
18.09.2023 4 z 5

Hlavní vyšetřovatelku Helen si jisto jistě oblíbíte, protože je sympatická, chytrá, tvrdohlavá a nevzdává se. Nemá to lehké v osobním životě a navíc i v práci je poměrně podceňovaná. V tomto díle vede své úplně první vyšetřování vraždy.
Kniha je vyprávěna v er-formě a kromě vyšetřování Helen sledujeme také dějovou linku Anny, které se život jednoho dne převrátil úplně vzhůru nohama, když ve svém bytě našla mrtvého muže. Zavražděného.
Postupně vychází najevo docela šokující a nečekané skutečnosti.
Čtení mě neskutečně bavilo. Jen jsem čekala, co se ještě dozvím, dlouhou dobu neschopná odhadnout pachatele.
Přiznám se ale, že mě zklamal závěr. Čekala jsem daleko větší dramatické finále a napětí. Úplně to k tomu vybízelo a ono ne. To je velká škoda.

lexikon_tf
17.09.2023 5 z 5

Zajímavá anotace a poutavá obálka mě nalákaly na tuto novinku, první díl nové detektivní série odehrávající se v Anglii.

Anna najde ve svém bytě mrtvého muže, o kterém tvrdí, že ho nezná, avšak průběh následného vyšetřování odhalí řadu znepokojujících faktů a Anna se najednou musí snažit všem dokázat, že není podezřelá, a že vrah je stále na svobodě.
Navíc na povrch stále vyplouvají nová tajemství kolem jejího života a Anna pak už neví, komu a čemu může věřit.

Případ vyšetřuje detektiv Helen Laveryová, která je velmi lidská a taková správňačka, že je snadné si ji oblíbit. Doma ani v zaměstnání to nemá zrovna lehké - jako vdova a matka dvou dospívajících synů musí i v práci ukázat, že na to má. Což jí znesnadňuje tento nový případ, který je komplikovaný a o napínavé chvilky tu rozhodně není nouze.

Knihu jsem si užila a na další díly této série už se těším! Kdo máte rádi detektivky s překvapivými zvraty, vřele doporučuji.

Děkuji za recenzní výtisk @albatrosmedia.

Veju007
15.09.2023 2 z 5

Smysl vraždy, nová krimi série. Obstojí ale vyšetřovatelka Helen Laveryová ve velké konkurenci ostatních detektivek, které zbožňujeme?

To si takhle přijdete po práci domů a najdete tam mrtvolu neznámého může a okamžitě jste hlavní podezřelou. Přesně tohle potkalo Annu a šéfinspektorka Helen Laveryová musí rozmotat spletité klubko tajemství, i když je to její první velký případ, míří na ní oči všech jejích nadřízených i podřízených a čekají, až udělá chybu. Dokáže objevit vraha?

Anotace zní zajímavě, to bezesporu. Problém ovšem vyvstává ve chvíli, kdy inspektorka začne vyšetřovat. Měla jsem totiž pocit, že kdyby Helen nedělala vůbec nic, seděla na zadku a čekala, příběh by dospěl do stejného konce. Mám ráda detektivky, které mají pomalé tempo a poctivé vyšetřovatele, kterým nespadne nic do klína, ale tady se bez posunu ocitáme velmi často.
Motivace vraha je pak pro mě naprosto nepochopitelná a nestačilo to. V knize se navíc objeví jedno z nejhorších deus Ex machina, které jsem kdy četla a to teda bolelo.
Závěr je pak už jen antiklimatický a je škoda, že to autorka nakonec vymyslela tímto způsobem.

Mám rozhodně i chválu! V knize se objevuje jeden zajímavý a nečekaný twist, který mě opravdu překvapil a já si řekla páni.

Já sice v této sérii pokračovat nebudu, ale všude kolem čtu a vidím na knížku hodně chvály a tak věřím, že si detektivku Helen Laveryovou spoustu z vás oblíbí. A o tom to nakonec je - hledat a nacházet knižní poklady!

Za možnost přečíst si knížku ve velkém předstihu děkuji @my_l.m.v.e a @albatrosmedia

terryaknihy
13.09.2023 5 z 5

Kniha Smysl vraždy nás zavádí do Little Hampstead do dne, kdy se naše hlavní postava Anna vrací z práce domů. Po cestě se ještě zdrží v krámě, kam jela koupit ubrousky na večerní oslavu k rodičům, jelikož to slíbila své matce. Když však dorazí v podvečer domů všimne si, že její dveře jsou otevřené. Asi jako každého z nás by napadlo, pomalu vchází do bytu, zamíří do kuchyně pro kuchyňský nůž a pomalu ve všech místnostech rozsvítí světla. Světlo však ukáže na pobodanou mrtvolu a Anna v šoku volá policii
Za policii případ přebírá šéfinspektorka Helen, pro níž je to úplně první případ v roli šéfinspektorky a bude to sakra záludný oříšek! Helen mi ihned od počátku byla velmi sympatická, je to máma od dvou dětí, která se snaží být dobrou mámou, ale i být dobrou ve své práci, což je často velmi náročné.
Smysl vraždy je velmi povedený první díl s šéfinspektorkou Helen, který nám jako každá ideální detektivka, nabízí čtivost, kvalitní vyšetřování, spletité události, dobře promyšlenou a pomalu odhalující se zápletku. Hlavně taky lehké napětí až do konce - nebudu lhát, já jsem v tipování vrahů vždycky marná, takže ani tady jsem se netrefila správně :).

Autorovy další knížky

Jane Isaac
britská
2023  73%Smysl vraždy
2024  75%Pravdu neumlčíš

Kniha Smysl vraždy je v

Právě čtených3x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce73x
Chystám se číst66x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x