Útěk ze Sibiře

recenze

Útěk ze Sibiře (1997) 3 z 5 / Matematicka
Útěk ze Sibiře

Rufin Piotrowski vypráví v knize Útěk ze Sibiře svůj životní příběh. Narodil se v roce 1806 na Ukrajině jako polský šlechtic. Zúčastnil se polského povstání v roce 1831 a byl politicky aktivní. Pro tuto svou činnost musel emigrovat do Francie. Odtud se v přestrojení vrátil zpět do Polska, kde téměř rok působil jako učitel cizích jazyků. Pak byla ale odhalena jeho pravá identita a v roce 1844 byl odsouzen na doživotní nucené práce (katorgu) na Sibiři. Po dvou letech se rozhodl z vězení uprchnout. V knize líčí především dramatické okolnosti svého útěku ze Sibiře.

Při četbě této knihy si můžeme uvědomit, že některé úvahy o Rusku z 19. století jsou bohužel stále aktuální i dnes:
„Proč vás vezou na Sibiř?“
„Protože cítím a smýšlím jako Polák.“
„Máte na to právo, když jste Polák. Ale proč chtějí Poláci vnucovat své názory Rusku? V posádce našeho města je asi deset Poláků. Přišli sem po povstání v roce 1831. Věřil byste, že pobuřují naše vojáky? Namlouvají jim, že jsou ubožáci, že je tím vinen car, který nemá právo vládnout. A co z toho? Jen si tím ubližují a vystavují se podle ruského zákona trestům. Neuvažují, že každý národ má vládu podle své povahy. Ruský lid je ještě prostý a nevzdělaný. Proto není možné pomýšlet na politickou reformu a jiný způsob vlády. Kdyby se uvolnila přísnost našich zákonů, byl by vážně ohrožen život i majetek spoluobčanů. Nastalo by vraždění, loupení a žhářství. Znám svůj národ. Časem snad bude možno provést nějaké změny, ale nebude to brzy. Zatím na to není pomyšlení.“


Tato kniha je docela rychlou sondou do světa a politického uspořádání Evropy v 19. století. Škoda, že Rufin Piotrowski nepopisuje příliš podrobností. Děj tak plyne dost rychle, ale mnohé se taky nedozvíme a můžeme si jen domýšlet. Zcela ale souhlasím se základním východiskem autora, pro kterého je svoboda nade vše.

Komentáře (0)

Přidat komentář