Urban fantasy, kterou potřebujete číst!

recenze

Mýtonoši (2021) 5 z 5 / lucyvknize
Mýtonoši

Tahle knížka prolétla vloni zahraniční knižní komunitou a sklízela tak fantastické ohlasy, že jsem byla naprosto přesvědčená, že jednou si ji budu taky muset přečíst. Proto jsem byla tolik nadšená, když AM ohlásilo, že u nás tahle kniha vyjde, a ještě víc jsem byla nadšená, když se ke mně Mýtonoši dostaly před vydáním.

Příběh je inspirovaný Artušovými legendami, který já osobně nijak detailně neznám, ale tady vám to autorka vysvětlí po svém, přidá k tomu propracovaný magický systém a naprosto boží postavy.

Bree – hlavní hrdinka je naprosto geniálně popsaná. Není to žádná ufňukaná holka, která touží, aby ji nějaký alfablbec zachránil, to by mu spíš dala ránu do nosu, a to já žeru! Taky se mi moc líbilo to, jak se Bree vyrovnává se ztrátou svojí mamči.

Ale i ostatní postavy se mi líbily! Sice nedostávali tolik prostoru, ale snad v dalším díle ho dostanou, hlavně u jedné postavy doufám, že se bude objevovat častěji, což podle obálky druhého dílu usuzuji, že ano, takže mega velký těšing na druhý díl (a to nejen kvůli tomu)!

Velký, přímo obří plus, za tu černošskou komunitu/historii, a i za to, jak minulost, ve které byly černoši utlačováni není tak vzdálená a černošská holka prostě nemá stejná práva jako ta bílá.

Objevuje se zde romantická linka, z které jsem si jako z jediné věci v knize nesedla na zadek, a to z toho důvodu, že ten týpek si mě nezískal. A to je vcelku můj typ, ale prostě k Bree se mi nehodil. Pasoval by mi k ní někdo jiný, tak třeba v dalším díle? Ne, není tady milostný trojúhelník, ale mini potenciál tady je, tak uvidím(e), jak to autorka naplánovala.

Nikdy jsem nebyla fanoušek urban fantasy, ale tohle je prostě neskutečně boží, to univerzitní prostředí autorka opravdu skvěle vykreslila a já to celé naprosto miluju, takže je vám asi jasné, že vám to moc, moc, moc doporučuju!

Knihu jsem dostala v rámci #spoluprace s @humbook @albatrosmedia

Komentáře (0)

Přidat komentář