Umpa-pa a z Listového Těsta konečně v souborném vydání

recenze

Indián Umpa-pa (v souborném vydání) (2019) / Schefik
Indián Umpa-pa (v souborném vydání)

Ještě dříve, než se světu poprvé představil chrabrý galský válečník Asterix vytvořilo autorské duo Uderzo Goscinny hrdinu, jenž se dá považovat za Asterixova předchůdce a na němž tito legendární autoři poprvé ukázali svůj záblesk geniality. Zapomeňte na nezdolné galy a římské legie, na scénu přichází chrabrý indián Umpa-pa a jeho přítel Hubert z Listového Těsta.

S těmito hrdiny se však u nás nesetkáváme úplně poprvé. Psal se rok 2008, když nakladatelství Egmont přineslo na náš trh všechny tři komiksová alba s tímto hrdinou. Ty vycházely ve standardním paperbackovém vydání, jako například Asterix a svým provedením tak mířili především na mladší čtenáře. Umpa-pa však již nesmazatelně patří do komiksové historie a tak se po jedenácti letech od prvního českého vydání dočkal i reprezentativnější úpravy v podobě takřka dvousetstránkového souborného vydání.

Zde opět menší přirovnání k Asterixovi, jenž již v podobném formátu nějakou dobu vychází. Jednotlivé knihy v pevné vazbě vždy čtenářům přinesly čtyři původní alba z Asterixovi série. V současné době jsme se tak dočkali již devíti podobných “integrálů”, které rozhodně ostudu v knihovně neudělají. Na rozdíl od Asterixe však Umpa-pa ve svém souborném vydání přináší i celou řadu bonusů.

Indián Umpa-pa oproti Asterixovým dobrodružstvím rozhodně není tak obsáhlý a tak tato kniha obsahuje všechny tři původně samostatná alba, na jejichž stránkách vyšly všechny příběhy s tímto hrdinou. Kromě samotných komiksů zde však najdeme i již zmíněné bonusy. Fanoušci komiksu se tak mohou těšit na celou řadu náčrtků, článků o autorech a jejich tvorbě, fotky samotných autorů ( z rodinných archivů) a v neposlední řadě i krátký úvodní komiks v originále, kde se Umpa-pa objevil vůbec poprvé.

Bonusů tedy rozhodně není málo a zabírají pěkný kus knihy. Právě na nich je krásně vidět, že i když jsou Umpa-pova dobrodružství mířena přeci jen na mladší čtenáře, oproti takovému Asterixovi, jenž je rozhodně dospělejší, samotná kniha cílí spíše na fanoušky komiksu a sběratele, kteří dokáží náležitě tyto bonusy ocenit. A nutno říct, že právě díky těmto bonusům je celkový dojem z knihy opravdu vynikající.

Popisovat zde jednotlivé příběhy, potažmo jejich grafickou stránku, pravděpodobně nemá příliš smysl, obzvláště pokud znáte Asterixe. Uderzův styl zkrátka takřka vždy bezpečně poznáte. I díky tomu toho mají obě série spolu překvapivě hodně společného a je krásně vidět, že se autoři u této komiksové řady při tvorbě známějšího Asterixe nemalým způsobem inspirovali. Na jednotlivých komiksových albech je navíc krásně vidět, jak se Goscinny postupně vypisoval, získával na jistotě a v rámci humorných scének si dovolil čím dál víc.

A právě tímto bodem se dostáváme k hlavnímu rozdílu mezi oběma sériemi. Zatímco v Asterixovi je humorná složka spíše doplňkem, která příjemným způsobem zpestřuje samotný děj, v případě tohoto hrdiny je tomu prakticky přesně naopak. Zde se z velké části vše podřizuje samotnému humoru, kolem kterého jsou pak vystavěny jednotlivé scény komiksu. Pokud tedy toužíte po něčem lehčím, co vám dokáže vykouzlit úsměv na tváři a netrváte nutně na propracovanosti příběhu je Umpa-pa právě pro vás.

Pro náročnější čtenáře se tak bude jednat spíše o pouhé zpestření, či nezbytné doplnění sbírky evropského komiksu, ve které by Umpa-pa rozhodně neměl vedle Asterixe, či Tintina chybět. Nakladatelství Egmont si tak na letošní podzim pro nás přichystalo skutečně příjemné překvapení, které si bezpochyby zaslouží naši pozornost a neměli bychom ho minout. Podobná šance mít Umpa-pu v souborném vydání se totiž již nemusí opakovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář