Příběh komiksové Lapky se nachýlil ke konci

recenze

Poklad tří králů - 3. díl (2020) / Schefik
Poklad tří králů - 3. díl

Uběhlo necelého půl roku od chvíle, co nám nakladatelství Fragment představilo vcelku zajímavý komiksový příběh pro děti z dálného Finska. Nyní se Janne Kukkonen a jeho nezbedná a prostořeká loupežnice Lili vrací zpět, aby v již třetím pokračování série konečně zakončili příběh, v němž se naše hrdinka musí vypořádat s Pokladem tří králů.

Ačkoliv celá řada seveřanů platí v oblasti dětské literatury za opravdové klasiky, s Jannem Kukkonenem a jeho Lili jsem měl osobně minimálně z počátku lehké problémy. Prostořekost hlavní hrdinky a některé obraty mi k dětskému komiksu zkrátka moc neseděli. Celkový dojem naštěstí trochu zachránil druhý díl a tak nezbývalo nic jiného, než netrpělivě vyhlížet závěr této plánované trilogie. Ostatně, ne nadarmo patří v domovském Finsku Lapka k tomu nejoceňovanějšímu co tamnější trh nabízí.

Lili prošla od úvodního dílu vcelku dlouhou cestu plnou nebezpečenství, během níž se transformovala z prostořeké nezbednice v hrdinku, kterou se relativně nemusíte bát předložit svým dětem. Nelehká cesta k záchraně svého přítele se konečně blíží ke konci a spolu s ní i zdánlivý konec celého příběhu.

Konec je však v tomto případě vskutku hodně relativní dojem. Kukkonen se totiž nechal zlákat Lapčiným úspěchem a původně plánovanou trilogii se rozhodl natáhnout na více dílů. Díky tomu se sice dočkáme relativního zakončení příběhu o Pokladu tří králů, zároveň však kniha otevírá další příběh a láká na další pokračování. Rozhodně tedy nečekejte uzavřený konec. Zda se však dočkáme dalších dílů i v českém překladu je zatím ve hvězdách.

To však maličko předbíháme, na Lili totiž stále ještě čeká setkání s prastarými silami zla. Naše neohrožená loupežnice toho má za sebou již více než dost. Prošla tajuplné hrady, prozkoumala ponurá sklepení i hrobky ukrývající drahocenné poklady, avšak teprve nyní začíná jít skutečně do tuhého. Zpočátku zdánlivě nevinný příběh se nám tak halí do temnějších tónů a Janne Kukkonen staví proti naší hrdince dávno pohřbené síly, kterým nejde o nic jiného, než zničení lidského pokolení…

Tento posun do temnějších tónů komiksu rozhodně svědčí, stále se sice jedná o relativně jednoduchý příběh pro děti, v třetí knize však získává na hutnější atmosféře, která vás dokáže perfektně pohltit. Celkově tak “závěrečný” díl trilogie působí ze všech zatím vydaných dílů nejlépe a jednalo by se o vcelku důstojné zakončení série. Tedy, pokud by se skutečně jednalo o konec. Což už můžeme s klidným srdcem říct, že se vlastně jedná o pouhý počátek rozsáhlejší fantasy ságy, kterou si pro nás tento autor přichystal.

Po počátečních rozpacích tak série prošla vcelku zajímavou proměnou a nyní ji lze vcelku s klidným svědomím dětským čtenářům doporučit. Ano, bezpochyby najdeme i o něco lepší komiksy pro děti, čistě fantastických komiksových příběhů však na našem trhu tolik není a tak se každá vlaštovka rozhodně počítá. Otázkou však je, zda se dočkáme i dalších dílů, které posouvají příběh dál, nebo nás Fragment nechá na holičkách a my si budeme muset vystačit pouze s příběhem Pokladu tří králů.

Komentáře (0)

Přidat komentář