Tíha lží

recenze

Tíha lží (2019) / Morsie
Tíha lží

Mám dovolenou a to znamená, že potřebuju spoustu knížek. Opravdu velkou spoustu knížek. Když jsem si tedy sestavovala seznam všeho, co bych si ráda přečetla, mezi prvními knihami se mi objevil thriller Tíha lží od Emily Carpenter.

Líbila se mi obálka, a když jsem si přečetla anotaci, věděla jsem, že touhle knihou začnu. Miluju horory a ještě víc ty klasické ve stylu Noční můry v Elm Streen nebo Vřískotu. Takže příběh, který se zabývá klasickou hororovou knížkou a její předlohou, je prostě něco přesně pro mě.

Meg Ashleyová je krásná, mladá, věčně si užívající privilegií úspěchu své matky. Nic ji neschází, má všechno, na co by si mohla vzpomenout. A přesto je jí to málo.

Vliv matky je moc velký a Meg si ze všeho nejvíc přeje dostat se z tohoto sevření. Proto taky souhlasí s tím, že sepíše paměti. Paměti, které si ani trochu nebudou brát servítky. Ani o ni, ani o její matce. Meg hodlá říct všechno. Všechny lži, osamění i manipulaci, které provázely celé její dětství, a které její matka doposud skrývala.

Toto rozhodnutí Meg přivádí na takřka opuštěný ostrov Bonny Island, kde před desítkami let její matka sepsala svůj kultovní horor Kotě.

Zprvu to na ostrově vypadá krásně, příjemně. Jenže když se Meg dostává hlouběji a hlouběji, když hledá každou senzaci a skandál, odkrývá i dlouho zapomenutou vraždu, jež se stala předlohou matčiny knihy.

Meg je vyděšená. Ví, že by se v tom dál šťourat neměla a snaží se přesvědčit samu sebe, aby se sbalila a vrátila domů. Jenže čím získává víc informací o své matce a desítky let starém případu, tím blíž je na stopě vrahovi. A to jí její povaha nedá, aby se na to jen tak vykašlala. To nejde, ta záhada se musí vyřešit.

Když je pak tedy v ohrožení i její vlastní život, Meg si začíná uvědomovat, že hrůza v matčině hororu je zanedbatelná v porovnání s tím, co knize předcházelo.

Parádní thriller s pěknou příměsí klasického hororu. Autorka evidentně ví, co dělá. A dělá to dobře.

Já osobně jsme si hrozně užívala ukázky z kapitol Kotěte a jejich paralelního vývoje na pozadí hlavní zápletky. Tíha lží je velice rafinovaný a promyšlený příběh. A to mám ráda. Nejedná se o žádnou nechutnou krvárnu, i když by tomu odkazy na klasické horory nasvědčovaly, ale o vyspělý a do detailu dotažený thriller.

Každou stránku jsme si užívala, a i když má knížka čtyři sta stránek, měla jsem ji přečtenou za dvě odpoledne. To je asi taky tak jediné mínus, co bych knize vytkla. Je tak skvělá, že ji přečtete zbytečně rychle.

Výborný rozjez pro můj letní dovolenkový maraton.

Komentáře (0)

Přidat komentář