Ticho nemá ozvěnu o nebezpečí internetu a fanatismu

recenze

Ticho nemá ozvěnu (2018) / LukBook
Ticho nemá ozvěnu

Český autor žijící v Kanadě Zdeněk Hanka přichází s napínavým románem Ticho nemá ozvěnu. Věnuje se zejména nebezpečí internetu, fanatismu a trochu i hudbě.

Vlastně jsem si tuhle knihu vybral zejména na základě toho, že nabízí v příběhu hudební motivy. Nakonec ovšem pro něj nejsou na úplně předním místě, protože daleko důležitější jsou jiné části.

Hlavní postavou je dívka Jill, která je takovým klasickým puberťákem. Chce si jít za svým snem spojeným s muzikou, ale její rodiče by ji radši viděli na lékařské nebo právnické dráze. Rozhodne se proto, že si zkusí udělat školu v oboru, který jí zajímá. Bohužel neví, že to může být začátek její zkázy.

Dějová linie je rozdělená na dvě části. V jedné sledujeme její osudy ve šlamastice, do které se dostala. Skončí totiž v jistém nedobrovolném vězení, kde ji budou únosci týrat psychicky i fyzicky. V druhé se autor věnuje předcházejícím událostem a popisuje, jak to vlastně vzniklo. Rozhodně to celé vytváří velice zajímavý komplet, který funguje na výbornou.

Kdybych si měl vybrat, o něco zábavnější pro mě byla část předcházející únosu. V ní se vlastně jedná o takový román pro mladé, kdy sledujeme dívčin boj s rodičovskými předsudky a její vlastní touhy.

Po jejím únosu se rozjíždí pátrání otce i jejích přátel. Žádné policejní akce a výslechy nečekejte, protože se tentokrát nekonají. Jill v tu dobu prožívá řadu nepříjemných okamžiků, které dokonale otupují její mysl.

Jak jsem již v úvodu zmínil, tahle kniha má z velké části být i určitým varováním. V první řadě se zaměřuje na nebezpečenství internetu. V dnešní době si na něm může kdokoliv, cokoliv vymyslet a pod nabídkou něčeho příjemného dostat svou oběť prakticky kamkoliv. Jako v tomto případě jistá fanatická skupina, která posléze dívku omezí na svobodě. Bohužel podobné věci se teoreticky mohou stát komukoliv, proto je není možné brát na lehkou váhu.

Kniha je poměrně útlá, takže nenabízí přílišné rozvětvení děje nebo popisy postav. Přijde mi to trochu škoda. Samotní účastníci tohoto příběhu by si totiž zasloužili více pozornosti a rádi byste se o nich dozvěděli trochu více.

Kniha Ticho nemá ozvěnu nabízí velice zajímavý pohled do duše puberťáka, který je ovšem „zpestřený“ únosem. Vlastně se tedy jedná o mnoha žánrovou knihu, která se může zalíbit čtenářům napříč generacemi i pohlavími. Nabízí trochu krimi, společenského románu a čtení pro mládež.

Rozhodně se z velké části jedná o literaturu, která vás donutí se zamyslet nad pohnutkami fanatiků i nad nebezpečím internetu. Navíc budete v očekávání, jak to celé dopadne a určitě se při ní i pobavíte. Jedná se o zajímavou knihu, kterou budete mít za chvíli přečtenou a zanechá ve vás kladné dojmy.
Knihu poskytlo pro recenzi nakladatelství Alpress, ve kterém můžete získat i další autorovi díla.

Komentáře (0)

Přidat komentář