Thriller o mateřství, strachu a minulosti

recenze

Na pokraji sil (2020) 5 z 5 / LukBook
Na pokraji sil

Na pokraji sil už asi někdy byla každá maminka. Určitě to však u většiny z nich nebylo tak vážné jako u jedné z postav románu Samanthy M. Bailey. Vítejte ve světě plném strachu, paranoi, ale i mateřské lásky.

Jednoho dne, když čeká bezdětná Morgan na nástupišti, přijde k ní jiná žena, vloží jí do rukou své dítě a spáchá sebevraždu skokem pod metro. Rázem se Morgan změní celý život. Svědkové vypovídají neurčitě, policie jí nevěří, a tak musí sama vypátrat pravdu. Proč by se mladá úspěšná žena vzdala svého dítěte a následně i života?

Kanadská autorka se rozhodla už na začátek vložit šokující událost, od které se potom odvíjí zbytek celé zápletky. Hlavním námětem příběhu je mateřství a psychický stav. Co si budeme povídat, každá matka už někdy zažila chvíle, kdy bojovala s vlastní vyčerpaností, různými strachy apod. Emoce spojené s našimi potomky jsou natolik silné, že nás opravdu dokáží dostat skoro dno našich sil. Právě toho tvůrkyně využívá a vytváří z těchto pocitů dramatický a velice napínavý thriller.

Najdeme v něm dvě časové linie. Jedna se odehrává v současnosti a sleduje Morganin zážitek na nástupišti i následné události. Druhá se potom vrací do minulosti a odkrývá podrobnosti o životě sebevražedkyně Nicole i jejích pohnutkách k tomu, aby se vzdala dítěte a života. Postupně se tak odkrývá celá šokující pravda. Zatímco Morganina část je napsána ich-formou (v 1. osobě), Nicolina zase er-formou (ve 3.osobě).

Obě hlavní ženské postavy jsou alespoň na začátku zcela odlišné. Nicole má úspěšnou kariéru, čeká dítě a má milujícího manžela. Morgan je bezdětná (přestože po dítěti hodně touží), její pozice v práci není příliš pevná a manžel jí zemřel. Čtenář tak nějak od začátku tuší, že ona rozdílnost je hlavním důvodem, proč autorka propojila jejich životy prostřednictvím události na nástupišti. Navíc se později ukáže, že spolu přecijen jen mají společného více, než se může na první pohled zdát.

Velice důležitou pozici v ději má potom psychika. Můžete se těšit na hodně vyhrocené scény plné paranoii, strachu a šílenství. Postupně sledujete přeměnu Nicole z úspěšné ženy v trosku, která se bojí takřka ohlédnout za roh. Celá pointa příběhu je samozřejmě daleko složitější a postupně se vám bude odhalovat, ale právě popisy této proměny patří k tomu nejzajímavějšímu.

Zápletka je postavená na lásce k dítěti, dotýká se ztrát, které nás mohou trápit po celý život a ukazuje na důležitost vyrovnání se s minulostí. Spojením těchto tří faktorů vzniká opravdu vzrušující příběh plný mrazivých momentů, při nichž budou zejména rodiče hrůzou zadržovat dech.

V první chvíli možná označíte knihu jako thriller pro ženy a vlastně to bude i pravda. Přesto bych ho s klidem doporučil i všem mužům. Ukáže jim, jak důležité je pomáhat ženě s péčí o dítě a čeho všeho se vlastně naše drahé polovičky musí kvůli němu vzdát. Zatímco pánové si chodí „odpočinout do práce“ a s kámošema na pivo, ženy musí do starání se o potomky vložit všechno.

Kniha není příliš dlouhá, takže je v klidu zvládnete za jeden den. Od prvního zásadního momentu na nástupišti se před vašima očima budou odehrávat dramatické scény, které skončí až s poslední stránkou. Nakonec se dozvíte, proč Nicole zahodila vlastní život a odevzdala své dítě cizí ženě. Většina z vás by samozřejmě nic podobného ve skutečnosti neudělala, přesto je motiv jejího činu k zamyšlení. Co všechno byste dokázali udělat, aby vaše dítě mohlo žít spokojený život?

Komentáře (0)

Přidat komentář