Tess z d'Urbervillů

recenze

Tess z d'Urbervillů (1956) 5 z 5 / _čtenářka_
Tess z d'Urbervillů

Tess z d'Urbervillů
čistá žena věrně představena Thomasem Hardym
autor: Thomas Hardy
žánr: román / klasická anglická literatura

Tess Durbeyfieldové je šestnáct let, má višňově zbarvená ústa a krásnou kyprou postavu. spolu se svými rodiči a sourozenci vyrůstá v malé, prosté domácnosti. její otec Jack přijde jednou s oznámením, že zjistil, že je potomek starého rodu d'Urbervillů. rodiče tak vyšlou Tess k domnělé vzdálené příbuzné, od které by mohla vyprosit nějakou finanční pomoc. dívenka tedy vyrazí, netušíc, že to změní chod celého jejího života.

hodnocení: 1***
nevím, zda to víte, ale miluji klasickou literaturu! :D mou nejoblíbenější knížkou jsou Malé ženy, které ale teď sdílejí pozici s Tess z d'Urbervillů. ano, tato knížka se mi vážně moc líbila. anotace mě zaujala již velmi dávno, ovšem asi bych se ke čtení nedostala ještě hodně dlouho nebýt @humbook_blogeri kteří mi knihu zaslali. z celého srdce děkuji!
Tess má spoustu vlastností, já bych rozhodně neřekla, že je naivní a tvrdohlavá, naopak bych jako její hlavní přednost vypíchla, že je věrná. po událostech v Trantridge by se mohlo zdát, že jde všechno od desíti k pěti, ovšem mně to nepřišlo pouze jako smršť smůly, byly tu i hezké chvíle, bohužel ovlivněné všudypřítomnou minulostí. příběh je na dobu prvního vydání (1891) neuvěřitelně odvážný a velmi citlivě psaný - nebýt popisů, které často přejdou až do filozofování, skoro bych řekla, že to psala žena. Hardy popsal vše velmi empaticky, avšak nic nezlehčoval, naopak ukázal všechny stránky Tess, včetně těch, kdy by raději nežila. jeho až poetické popisy jsem viděla na Instagramu v recenzích několikrát zmíněny jako zápory, což za mě nejsou. já jsem je hltala a nasávala díky nim atmosféru ještě víc. Tess nám dospěla před očima a svými rozhodnutími a činy po celou knihu se mi před očima stala hrdinkou. zajímavá je úloha víry, která je popsána s klady i zápory, ale nijak extrémně souzena.
mě čtení velmi bavilo, nemohla jsem se odtrhnout a rozhodně po ní sáhnu znovu. tuto myšlenku jsem měla v hlavě již déle, ke konci jsem si říkala, že budu podruhé číst jen do určité části, ale nakonec si dovedu představit přečíst celou knihu. jsem totiž jakžtakž spokojená i se závěrem knihy, který není úplně šťastný..
přijde mi, že to všechno dopadlo tak, jak mělo, nedovedu si představit jiný závěr. dost ráda bych se dozvěděla, jak to bylo dál. Hardy pracuje velmi dobře a velmi rád s osudem a předurčením, což je podle mě i tento případ, a kdyby existovalo pokračování, dávala by celá Tess z d'Urbervillů ůplně jiný význam. je podle mě tedy dobře, že nic takového není, protože bych nerada přišla o Tess jako o hlavní bod příběhu. doslov mi velmi pomohl k ucelení myšlenek, z knihy mám tedy skvělý pocit
kniha-jak je jistě z fotky na mém Instagramu na první pohled vidět- patří do edice #coobooclassics která vydává klasiku s obálkami, které mohou přitáhnout spoustu nových čtenářů. což je za mě skvělé, jen je třeba si vybrat tu správnou knihu. mně se plynulost knihy zdála ideální, ale myslím, že ne všem by mohla vyhovovat, proto bych ji doporučila spíše číst spíše v poklidném rozložení, kdy netoužím po tak velké akci.
obálku Tessina příběhu jsem si zamilovala. vážně! tak moc, že bych chtěla mít doma celou edici z cooboo classics. třeba se to i jednou podaří.
obálka Tess má za mě i přesah, který ovšem nemusel být ani záměrem a vidím ho pouze já. i tak mě to těší :).

ještě jednou děkuji @humbook a @humbook_blogeri za možnost si knihu přečíst #ctushumbookblogery

tuto recenzi i s fotkou a mnohé další naleznete také na mém Instagramu _ctenarka_

Komentáře (0)

Přidat komentář