Anima - obrovské doporučení!

recenze

Anima (2023) 5 z 5 / _čtenářka_
Anima

Když se mi autor Animy, pan Jaromír Vondra, ozval, zda bych si jeho knihu nepřečetla, netušila jsem, co mi to přijde. Přišla mi jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

Zápletka Animy je neuvěřitelně vystavená. Je plná akce a takových zvratů, že z toho jde hlava kolem. Řekla bych, že toto je historicky první knížka, u které jsem neměla ani ponětí, jak skončí. Neměla jsem ba ani jednu chabou teorii o tom, co se stane až otočím stránku.

Je ale důležité říct, že Anima není ani zdaleka takovou knížkou, kterou znáte. Je tak neuvěřitelně odlišná od čehokoliv, co jsem kdy četla! Ať už autorovou velmi bohatou slovní zásobou, tak například stavbou dialogů. Představme si to tak, že vidíme klasický dialog. Jakmile ale zapátráme v jeho základech, zjistíme, že autor se při první odbočce vydal doleva a ne doprava. Vyšlo to nastejno, jen číst to je nepředstavitelně jiné. Číst to je čiré potěšení.

Kniha je to obsáhlá, celých 620 stran. A přesto žádné hluché místo, neustále se něco děje, nic co by mě nebavilo číst. Knihu jsem četla celkem tři dny. První den jsem se do knihy po padesáti stranách zamilovala. Druhý den jsem se dostala na nějakých dvě stě padesát stran. Třetí den jsem nemohla dospat, jak jsem se na čtení těšila, a od probuzení do dvou hodin odpoledne jsem četla, dokud jsem Animu nedočetla. Pocity, které jsem přitom prožívala byly nepopsatelné.

Pan autor si tak nádherně hraje s naším českým jazykem, že mě to jako někoho, kdo za život přečetl stovky knih, naplňuje radostí. S knihami trávím největší část svých dnů. Neustále čtu slova napsaná na stránkách, které dohromady tvoří příběh. A když pak přijde něco jako Anima, které je od všech od sebe odlišných knih ještě odlišnější, je to jako přenést se do ráje. To, že jsem v tomto ráji strávila aktivně pouhé tři dny ale neznamená, že na to často nevzpomínám. Třeba teď, když píšu tyto řádky, se mi v duši opět rozlívá ten pocit, který jsem zažívala při čtení. A je to úžasné.

Animu vám nesmírně nesmírně doporučuji. Při čtení prožijete symfonii pocitů, harmonii i vnitřní rozpolcení. Kdybych měla celý život číst jen jednu knihu, hádejte, jaká by to byla :)


Anima Anima Jaromír Vondra

Nolan May je umělec působící v Imaginativní organizaci, ve které posledních deset let procházel stovkami tisíc simulací vlastních představ, aby plně rozvinul svou Tvorbu. Cílem organizace je jednou přenést složitě sestavené předst... více


Komentáře (0)

Přidat komentář