Takoví jsme byli 1

recenze

Takoví jsme byli 1 (2023) 3 z 5 / TerraDV
Takoví jsme byli 1

První díl česky vycházející mangy seznamuje čtenáře s dívkou, která nastupuje na střední školu. Nanami si ze všeho nejvíc přeje najít nové kamarády a zapadnout do kolektivu. Zdánlivě jednoduchá věc ale jednoduchá vůbec není. Nanami je totiž tak trochu zbrklá, hlavu má plnou myšlenek, strachu a její emoce lítají nahoru a dolů. Do jejího zorného pole se navíc dostane všemi oblíbený a obdivovaný Jano, který se v jednu chvíli chová arogantně a ve druhé dokáže pozorně naslouchat a vcítit se do jejích problémů.

Takoví jsme byli je 16ti dílná slice of life série, která se točí okolo života na střední škole. Nepřináší úplně nový pohled na toto prostředí, ale díky rozmanitosti lidské povahy může být pořád zajímavé. Nanami je jen další dívka v davu, která se ale často ztrácí ve svých myšlenkách, neví jak spolupracovat s kamarády, jak se začlenit. Snaží se proto pomáhat, být všude pro všechny i když často v myšlenkách chce něco úplně jiného. Stejný je i její vztah s Janem. Jeden den myslí na jejich povídání na střeše a druhý den mu nemůže přijít na jméno, protože ne všechno jde podle jejich představ.

A přesně takové je dospívání a částečně i dospělý život. Je plný různorodých i protichůdných emocí a myšlenek. Jako dospělí ale většinou už víme, co máme se sebou dělat, teenager se to ale teprve musí naučit. Poznat sám sebe, nebát se projevovat, být empatický a zároveň myslet i na své vlastní potřeby, city. Před Nanami, Janem a jejich spolužáky je tak dlouhá cesta. Cesta, do které vráží klín jejich minulost nebo různorodé situace.

Manga samotná celkové téma pojímá dobře, ne příliš do hloubky a často nechává věci takové otevřenější, pro čtenářovu představivost asi. Tím, jaká Nanami je, nemusí sedět každému, vždycky je to hodně individuální a člověk by se třeba zachoval jinak, řekl by něco jiného, nejednal by tak neuváženě,... spíš je to otázka toho, zda ji dokážeme pochopit, protože některé její myšlenkové pochody byly pěkný mišmaš emocí. Ale kdo v tomto věku takový nebyl?

Manga je teprve ve svém začátku, takže uvidíme, jaký bude konec a kam Nanami dovede.

Za možnost přečtení děkuji @humbook a #humbookblogeri

Komentáře (0)

Přidat komentář