Jenom nestvůra

recenze

Jenom nestvůra (2022) 3 z 5 / TerraDV
Jenom nestvůra

Příběh odehrávající se v Londýně, se stopami historie, magie a hlavně cestování v čase.

Tohle ale není kniha o nebojácné hrdince, která zachrání svět. Tohle je příběh Joan, která ze dne na den objeví nejen velké rodinné tajemství, ale hlavně ji zasáhne velká ztráta a také uvědomění, že v tomto světě je považována za nestvůru...

Jenom nestvůra je přímočará young adult fantasy o šestnáctileté holce, která mnoho ztratí a přestože je všechno pro ni relativně nové, nehodlá svůj osud přijmout a snaží se všem překážkách postavit. V jejím nitru navíc dříve neutuchající víra a naděje, že se ji povede všechno napravit, i když všechny okolnosti nasvědčují tomu, že její přání je neuskutečnitelné.

Zápletka sama o sobě není nijak originální a vývoj příběhu se dá i snadno odhadnout. Autorka se v knize zaměřila na podstatné skutečnosti, nezachází do velkých detailů a všechno pěkně odsýpá. Někdy je to ale až příliš moc rychlé a některým částem by slušela větší hloubka nebo větší pozornost. Kniha sice nemá žádná hluchá místa, příjemně se čte ale hodně věcí je zde "načrtnuto", bez většího vysvětlení nebo porozumění.

U postav je už naštěstí lepší. Joan jako hlavní protagonistka a dospívající holka je správně umanutá a často i naivní. Naivita tu ale souvisí hlavně s tím, že o světě nestvůr prakticky nic nevěděla a poznává všechno za pochodu. Z toho důvodu má na hodně věcí a pravidel úplně odlišný pohled. Její skoro až tvrdohlavost a neschopnost smířit se se ztrátou, ji tak posouvá dál a i když se nedaří, pořád v sobě nese naději. Naděje je pro ni totiž to poslední, co ji zbylo.

Jenom nestvůra je ve svém žánru hodně příjemná kniha. Je lehce předvídatelná ale o to víc je zajímavá skrze charaktery, kteří nejsou černobílí a úplně je člověk nedokáže hned odhadnout. Tématika cestování času, která bývá často ošemetná, je zpracována jednoduše a zároveň zajímavě s ohledem na morální stránku člověka. Protože i když je řečeno, kdo je tady hrdina a kdo nestvůra, nikdy to nemusí být úplně pravda.

Za recenzní knihu děkuji Humbooku.

Komentáře (0)