Svět nezměníš

recenze

Koláčky a spiklenci (2019) 5 z 5 / Kikina182
Koláčky a spiklenci

Daniel a Kit se už nemůžou dočkat až spolu stráví letní prázdniny. Hodlají si je užít i přesto, že se Kit musí přes prázdniny učit, aby mohl přeskočit jeden ročník a připojit se tak co nejdřív k Danielovi, který právě odmaturoval. Ovšem s Danielem po boku ani učení nemůže být až tak hrozné.

Ze začátku to funguje a vypadá to, že by to mohly být opravdu skvělé prázdniny. Jenže pak se Daniel dozví, že se musí vrátit domů mnohem dřív, než zamýšlel a nastoupit na právnickou praxi ve firmě svého otce. Jejich společné léto je tedy u konce, ale věří, že to nebude nic oproti celému životu, který budou moci strávit spolu.

Minulý rok jsem se pustila do novinky Muffin a čaj od Thea Addaira. Byla jsem neskutečně zvědavá, co se pod LGBT prvotinou českého autora skrývá a byla jsem opravdu mile překvapená tím, jak skvělá kniha je. Myslela jsem, že se jedná pouze o jednu knihu a nevadilo mi to, ale když jsem se dozvěděla, že se chystá pokračování Koláčky a spiklenci, nemohla jsem se dočkat chvíle, kdy bude vydaná a já se do ní budu moc začíst.

Vzhledem k tomu, jak jsem si zamilovala první díl jsem předpokládala, že i ten druhý bude skvělý. Sice se mi v hlavě ozýval hlásek, který mě škodolibě informoval, že druhé díly občas nebývají tak dobré jako ty první, ale v případě Thea Addaira jsem ho ignorovala a věřila, že se Koláčky a spiklenci vyrovnají prvnímu dílu.

Příběh je psán v er-formě, přičemž se příběhy Kita a Daniela střídají. V prvních kapitolách to není zas až tak důležité, jelikož jsou kluci na stejném místě. Ale v momentě, kdy se Daniel vydává zpátky do Prahy se vlastně jedna dějová linie rozdělí na dvě, takže jsem opravdu ráda, že jsem měla možnost sledovat příběh obou dvou hrdinů i když se ocitli v jiných městech.

Stejně jako první díl je i tato kniha opravdu čtivá. Jak jsem jednou začala číst, tak jsem už nedokázala přestat a četla jednu kapitolu za druhou, dokud jsem se nedostala ke konci. Je totiž psaná nejen poutavě, ale zároveň z ní prýští emoce. Když jsem ji četla, měla jsem pocit, jako kdybych se ocitla přímo uprostřed příběhu.

Je pravdou, že hlavní dějová linie je trochu předvídatelná, ale v knize je opravdu velká spousta událostí, které by nikdo nečekal. Navíc v tomhle a v mnoha dalších případech není důležitý konec, ale především ta cesta k tomu konci.

A ta cesta je podle mě nádherná. Příběh Daniela a Kita je opravdu neskutečně sladký, ale zároveň plný překážek. Je to takový příběh, který se zapíše do srdce všem fanouškům tohoto páru a i přesto, že je docela jisté, jak příběh skončí se stejně všichni budou modlit, aby to tak opravdu bylo a nenastal nějaký zádrhel.

V knize se setkáváme kromě Daniela a Kita i s dalšími známými postavami. V minulém díle nedostaly zrovna moc prostoru, ale v tomto ho mají opravdu hodně a díky tomu je tak možné je poznat stejně dobře jako hlavní hrdiny.

Objevují se tu však i zcela nové postavy. Některé jsou opravdu skvělé a jiné jsou na zabití, ale každý charakter má v knize svojí roli a hraje ji opravdu skvěle. Všechny povahové rysy všech postav jsou opravdu uvěřitelné a je lehké si hned udělat obrázek o tom, kdo jaký je.

Jsem opravdu moc ráda, že Theo Addair napsal pokračování knihy Muffin a čaj. Pokud váháte, jestli si knihu přečíst, tak za sebe vám jí můžu rozhodně doporučit. Stejně jako první díl ani ten druhý nezklamal.

A pokud jste o téhle sérii ještě neslyšeli a přemýšlíte, jestli se do ní pustit, tak opět říkám ano. Tohle je podle mě totiž jedna z nejlepších českých sérií, která tu kdy vyšla. A rozhodně nejlepší česká young adult série.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář