Starý Londýn, záhadná smrt a napětí do poslední chvíle

recenze

Nezvyklý zájem o mrtvoly (2020) 5 z 5 / cornetka
Nezvyklý zájem o mrtvoly

Už z přebalu knihy se dozvíte, že se jedná o viktoriánskou detektivku. Elizabeth Martinová je mladá, pohledná a inteligentní dívka, která přijíždí do Londýna, aby se stala společnicí tety Parryové. V Londýně tou dobou probíhají demoliční práce na nádraží, kde dělníci najdou mrtvolu ženy. Tuto záhadnou smrt vyšetřuje inspektor Benjamin Ross, se kterým se Elizabeth potkala před zhruba 20 lety coby malé dítě a od kterého dostala kousek břidlice s obrázkem kapradiny. Tato břidlice se stala jejím životním talismanem. Benjamin získal vzdělání díky Elizabethině otci a cítí se tak její rodině zavázán.
Během vyprávění se seznamujeme také s tím, jaké měla Elizabeth dětství a jak se o ni otec po smrti matky staral.
Inspektor během vyšetřování zjišťuje, že mrtvá žena je Madeleine Hexamová, předchůdkyně Elizabeth u paní Parryové a že odešla údajně kvůli nějakému muži, do něhož byla zamilovaná. Policie tedy přijde vyzpovídat služebnictvo a jak Elizabeth brzy pochopí, nejmladší kuchyňská služka Bessie něco ví o Madeleinine odchodu. Nedá ji to téměř žádnou práci, aby Bessie rozpovídala. Pomalu se tak začíná vykreslovat nejen den, kdy Madeleine odešla z domu paní Parryové, ale také to, co následovalo poté. Kdo tedy byl zodpovědný za Madeleinino zmizení? Kvůli komu odešla z domu? Kdo ji tak ovlivnil, že byla schopna opustit současný život? Elizabeth a Ben Ross nezávisle na sobě odhalí, kdo za tím vším stojí a kdo je vrah, navíc Elizabeth je při odhalení ohrožena na životě.

Nezvyklý zájem o mrtvoly je moje první knížka od Ann Granger a troufám si říct, že ne určitě poslední. Postavy byly dobře charakterizované a hezky vykreslené, dokázala jsem se do nich vžít. Líbilo se mi, jak se Elizabeth nebála říct svůj názor bez ohledu na to, jaké bylo její postavení ve společnosti. Stejně tak mi byl příjemný i styl psaní. Příběh se dobře četl, děj rychle ubíhal a až do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je vrah - pár tipů jsem měla, ale postupně jsem je měnila. Dojem z pěkného a zajímavého příběhu jen trochu kazily překlepy. Přesto ale knížka rozhodně stojí za přečtení.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství MOBA.

Komentáře (0)

Přidat komentář