Srdcerváči v Paříži

recenze

Srdcerváči. Kniha 3 (2020) / Suzanne
Srdcerváči. Kniha 3

Charlie a Nick spolu konečně chodí. Jenže Nick se ještě nevyoutoval a navíc je tu problém s tím, jak oznámit rodinám a přátelům svůj vztah. Jak se něco takového oznamuje, když si většina lidí myslí, že jeden z páru kluků je na holky?

Charlie by byl rád, kdyby všichni věděli, že s Nickem chodí, ale zároveň se bojí, aby si Nick neprošel šikanou a odmítáním jako on sám, když se přiznal ke své homosexualitě. Souběžně s Nickovým coming outem se tu také řeší Charlieho sebepoškozování nebo problémy s jídlem, které vyvolávají právě takové vážné stresové situace. A do toho ještě odjíždějí se školou na zájezd do Paříže, kde jsou sice spolu, ale musí svůj vztah tajit, protože se ocitají pod drobnohledem svých spolužáků i učitelů...

Ve třetí knize Srdcerváčů dostávají větší prostor i vedlejší postavy. Konečně se dočkáme mini příběhu Taa a transsexuálky Elle. Tao je do ní blázen, ale nemyslí si, že by Elle, kterou obdivuje, mohla jeho city opětovat... Jejich vztah vnáší do děje zase tu správně roztomilou a vtipnou romantickou notu, kterou známe z předchozích dvou svazků. A vlastní mini příběh zde dostanou i oba učitelé, kteří bandu studentů na zájezd do Paříže doprovázejí. Právě oni jsou zdrojem skvělého humoru a jejich postavy není radno podceňovat, protože i oni mají své vlastní příběhy a minulost. Přiznám se, že právě tihle dva by tu klidně mohli dostat víc prostoru, protože jen dokazují, že Alice Osemanová umí vytvářet skvělé a věrohodné postavy.

Alice Osemanová tentokrát zabrnkala na vážnější struny. Vztah mezi Charliem a Nickem je pořád hezký, ale rozhodně ne pohádkový. Víc se v tuhle chvíli asi blíží realitě.
Autorka ale pořád Srdcerváče kreslí a vytváří hlavně jako útěchu a zlepšovák nálady, takže nakonec všechna vážná témata drží na té pozitivní notě s tím, že když dva chtějí a drží při sobě, tak se dá zvládnout ledacos. Nicméně třetí kniha Srdcerváčů už není ta sladká, roztomilá a nenáročně oddychovka jako dva předchozí svazky.

Alici Osemanové se podařilo hezky vyvážit romantiku, líbání (spousta líbání), humor i vážnější témata a celkově příběh maličko posunout k realitě. Za mě jsou Srdcerváči rozhodně srdcovka – a tím myslím všechny tři svazky – takže už se nemůžu dočkat pokračování. A doufám, že autorka bude pokračovat stejným stylem, kdy souběžně s příběhem Charlieho a Nicka sledujeme i osudy dalších postav. Je to totiž naprosto boží.

Komentáře (0)

Přidat komentář