Dá se přežít neopětovaná láska k jednomu muži hned dvakrát?

recenze

Dvojitý zásah (2023) 3 z 5 / Suzanne
Dvojitý zásah

Bianca Brannenová nečekala, že se jí po deseti letech vrátí do života nejlepší kamarád Zac Travis, ze kterého je slavný a bohatý fotbalista. Problém je v tom, že Bianca do něj byla před deseti lety zamilovaná a on na ni úplně zapomněl. Nebo ne?

(Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media :)

Bianca chce dát výpověď v posilovně, kde pracuje jako recepční, protože její šéf je zmetek, a ona už nějakou dobu pod přezdívkou Lenivá pekařka natáčí úspěšná videa na YouTube. Taky se musí přestěhovat a netuší, jestli chce zůstat v Houstonu. A teď je v jejím životě zpátky Zac a jejich přátelství je silnější než kdy dřív. Jenže co když se do něj zase zamiluje? Dá se přežít neopětovaná láska k jednomu muži hned dvakrát?

Zac Travis se objevil jako vedlejší postava v románu Srdcem proti zdi. Zac je sice slavný a bohatý fotbalista, ale stojí nohama pevně na zemi, má velké srdce a stará se o lidi, které má rád. Občas ale taky dokáže být nesoustředěný, zapomnětlivý a chlapsky nevnímavý.

Zamilovala jsem si vedlejší postavy – bratrance Boogieho (ocenila bych ale hlubší vhled do jeho soukromého života), fotbalistu CJe a hlavně ne až tak nesnesitelného manažera Trevora, který prudil Vanessu a Aidena v Srdcem proti zdi, ale tady ukázal, že má i lidskou stránku. Jelikož se Dvojitý zásah odehrává několik let po Srdcem proti zdi, tak se setkáme s Vanessou a Aidenem a mihnou se tu i Ivan a Jasmine z knihy S láskou, Lukov.

Stejně jako všechny knihy od Mariany Zapaty je Dvojitý zásah extrémně čtivý, chytlavý a slupnete ho jako malinu. Na Zapatiných knihách oceňuju, že hlavní hrdinové jsou k sobě upřímní, jeden před druhým mohou být sami sebou a beze studu se bavit o čemkoliv. To s sebou nese i Zapatin typický humor, který ale ne všem čtenářkám sedí. V Dvojitém zásahu nechybí pár vtípků o prdech, ale opravdu jen pár, takže i citlivější čtenářky by to měly zvládnout.

Mariana Zapata věrohodně vystihla myšlenky a pocity ženy, která se nikdy nepovažovala za krásnou, sebevědomou, bývalý přítel s ní zametal a ona ještě nezpracovala, že její nejlepší kamarád, do kterého se navíc zamilovala, na ní praktikoval tzv. ghosting, protože nejen, že se jí neozval, ale taky ignoroval její zprávy.

Problém je v tom, že nekonečné, třebaže lidské a reálné, plácání se v pocitech papír neunese. Biančiny myšlenkové pochody tak působí repetitivně, později mírně otravně a vytvářejí zbytečnou vatu, protože bez nich by kniha byla sotva poloviční. Také zápletka s tím, že se deset let neviděli je poměrně zvláštní (existují i jiné způsoby, jak se s někým spojit než mobil), zvlášť když měli společné přátele, se kterými se vídali, a celé to rozřešení je typicky románové a trochu přitažené za vlasy.

Dvojitý zásah je ideální ve chvíli, kdy potřebujete vypnout a nesoustředit se na každé slovíčko. Já byla přepracovaná, vystresovaná a potřebovala jsem se nechat pohltit příběhem a zapomenout na realitu. A to Dvojitý zásah splnil na jedničku.

U mě pořád vede Kulti, S láskou, Lukov a Rytmus, já a Malychin (přesně v tomto pořadí). Jsem zvědavá, jestli tuhle trojici ohrozí kniha Stačí si počkat, která vyjde v českém překladu v květnu 2024 a tentokrát v ní bude hlavní hrdinkou Diana Casillasová, sestřenka Sal Casillasové z románu Kulti a kamarádka Vanessy ze Srdcem proti zdi.

3,5/5


Dvojitý zásah Dvojitý zásah Mariana Zapata

Bianca Brannenová ví, že čas zahojí skoro všechny rány. Včetně těch, které vám kdysi nechtěně způsobili vaši nejbližší. Když jí po deseti letech znovu vstoupí do života její někdejší kamarád Zac, má pocit, jako by se jejich cesty ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář