Král duchů, Rumpelstiltskin a temná atmosféra

recenze

Zlatá (2023) 4 z 5 / Suzanne
Zlatá

Mlynářova dcera Serilda se připlete do cesty krutému Králi duchů a aby si zachránila život, vymyslí si, že umí příst zlato ze slámy. Jenže příští úplněk ji Král duchů povolá na svůj hrad Adelheid a přikáže jí, aby mu tuto schopnost předvedla. Serilda mimoděk přivolá tajemného mladíka Zlata, který očividně umí kouzlit...

(Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros Media :)

Jenže Král duchů ji povolává každý úplněk. A Serilda začíná pátrat po tom, kdo je vlastně Zlat i po strašlivých událostech, které se kdysi odehrály na hradě Adelheid, ale nikdo si na ně nepamatuje.

Serilda je odvážná, tvrdohlavá a láká ji dobrodružství a neznámo. Požehnalo jí Wirdyth, božstvo příběhů, ale taky lží, proto od malička vypráví divoké historky a s nějakou tou nepravdou si hlavu neláme. Jenže právě vymyšlená historka o předení zlata ze slámy jí i všechny, na kom jí záleží, uvrhne do smrtelného nebezpečí.

Marissa Meyerová je zkušená a talentovaná spisovatelka. Českým čtenářům je známá hlavně jako autorka populární série Měsíční kroniky, v nichž originálně převyprávěla slavné pohádky. Napsala taky trilogii Renegáti inspirovanou příběhy o superhrdinech nebo knihu Bez srdce, v níž přinesla vlastní pojetí příběhu Srdcové královny z Alenky v Říši divů.

Při psaní Zlaté se inspirovala pohádkou Rumpelstiltskin (česky Rampelník) i baladou Král duchů (německy Erlkönig) od básníka Johanna Wolfganga Goetha. Obě předlohy, jak už je u ní zvykem, pojala po svém, a vytvořila propracovaný, zamotaný příběh napsaný bohatým, skoro poetickým stylem. Zlatá není žádná pohádka, spíš připomíná původní příběhy bratří Grimmů nebo germánské legendy. Nechybí v ní spousta nadpřirozených stvoření a tajemství, nejrůznější příběhy, skvěle vybudovaná temná a tajuplná atmosféra, působivé popisy přírody a prostředí, pomalu se vyvíjející romantika, šokující zvraty a ani smrt.

Zlatá ale nejspíš nesedne všem čtenářům. Příběh se odehrává během jednotlivých úplňků, plyne pomalu, není v něm žádná pořádná akce a romantická linka se sice vyvíjí postupně, ale vzhledem k tomu, že se hrdinové setkávají pouze jednou za měsíc, tak nemají dostatečný prostor k opravdovému poznání jeden druhého.

Zlatá stojí hlavně na temné a tajuplné atmosféře inspirované germánským folklorem a postupném odhalování jednotlivých informací a vodítek. Marissa Meyerová v ní přinesla (jako obvykle) spoustu originálních nápadů a znovu dokazuje, že dokáže zajímavě zpracovat a napsat prakticky cokoliv. Já jsem si čtení skvěle užila, takže pokud vás láká tajuplný a propracovaný příběh napsaný skoro až poetickým stylem, tak Zlatou určitě zkuste.


Zlatá Zlatá Marissa Meyer

Okouzlující pohádkový román od autorky bestsellerové série Měsíční kroniky. Obyčejná mlynářova dcera Serilda má neobyčejný dar: spřádat uhrančivé a fantazijní příběhy, ve kterých zdánlivě není ani špetka pravdy. Jedním z nich ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář