Spolek katů - Tony Parsons

recenze

Spolek katů (2019) 5 z 5 / Piškotek_123
Spolek katů

SPOLEK KATŮ – TONY PARSONS
#chcemhozpet
#chcemhozpet
#chcemhozpet
#chcemhozpet
#chcemhozpet
„Mám takový dojem, že někdo právě vzkřísil trest smrti.“
Jednoho parného léta se v ulicích Londýna objeví skupina samozvaných katů, která unáší zločince a popravuje je oběšením stejně jako kdysi historicky známý anglický kat Albert Pierrepoint. K smrti je tak odsouzen Mahmud Irani - taxikář jihoasijského původu a člen gangu, který brutálně zneužíval nevinné mladé dívky, Hector Welles - bohatý bankéř, jenž přejel malého chlapce a z místa činu ujel, nebo Darren Donovan - narkoman, který pro pár liber, za které si mohl píchnout svoji dávku, přepadne válečného veterána a ten teď leží v komatu.
Počet mrtvých, jejichž popravy spolek katů vysílá živě na internetu, roste a mezi lidmi postupně narůstá neklid. Mezi odsouzenými je i islámský kazatel Abu Din, jenž hlásá nenávist a opěvuje smrt šesti britských vojáků v Sanginu, Afghánistán. Tomu se ale jako prvnímu podaří před oprátkou uniknout. Detektiv konstábl Max Wolfe se pouští do pátrání po skupině vrahů, kterou velká část veřejnosti považuje za hrdiny. Při vyšetřování však odhalí, že nemusí hledat za hranicemi Anglie, aby přišel na to, odkud pramení touha po pomstě.
„Má dlouholetá zkušenost má hořkou příchuť. Trest smrti podle mého názoru dosáhl jen jediného, a to pomsty.“
Spolek katů je již třetí knihou z krimi série Tonyho Parsonse a je napsaná tak, že vůbec nemusíte číst předchozí dva díly s pocitem, že vám uniknou nějaké souvislosti. Parsons ve své knize rozvíjí několik dějových linek, které spolu velice úzce souvisí, a staví čtenáře před nespočet otázek.
Co byste udělali být rodičem dítěte, jež si odejde odpoledne hrát ven a už se nikdy nevrátí, neboť bylo v nepravý čas na nesprávném místě a jehož vrah díky justičnímu systému vyvázne jen s mírným trestem? Smířili byste se s rozsudkem, nebo by s vámi cloumal vztek a touha po pomstě a spravedlnosti?
Dokázali byste se celý život dívat na svou vlastní dceru, která se místo toho, aby založila rodinu a žila šťastně po boku báječného muže, bojí opustit bezpečí svého domova, protože se na ní doživotně podepsal gang chlípných chlapů, kteří ji kdysi brutálně znásilnili a nikdy za to nestanuli před soudem? Žilo by se vám lépe, kdybyste vzali zákon do svých rukou a sami se stali vykonavateli trestu a tím pádem i vrahy?
Detektiv konstábl Max Wolfe žije sám se svou dcerou, stejně tak jako jeho kolegyně šéfinspektorka Pat Whitestoneová, která se stará o dospívajícího syna. Oba jsou strážci zákona. Oba se dostanou do situací, ve kterých by jim justice život neusnadnila. Oba stojí před otázkou, jak a zda vzít zákon do svých rukou a nebýt za to doživotně potrestán. Kdo je tu vlastně oběť a kdo vrah?
I když jsem předchozí díly nečetla, tento se mi velmi líbil. Konec knihy mi sice přišel zbytečně uspěchaný a trochu předvídatelný, ale na celkovém dojmu to nic nepokazilo. Kniha je skvěle propracovaná a prolíná se v ní jak současnost, tak i historie Londýna a počiny Alberta Pierrepointa, který v 1. polovině 20. století popravil 400-600 lidí. Pokud jste Londýn někdy navštívili, nebo v něm nějaký čas žili, přesně si vybavíte, kde se který kout a ulice nacházejí. Spolek katů je kniha, do které se rychle ponoříte a neodložíte ji, dokud nenalistujete poslední stránku. Má spád, je nabitá fakty a čte se velmi dobře. Mně osobně vyvolala v hlavě spoustu otázek a to nejen díky tématům, které autor v knize rozvádí, ale i díky tomu, že se mnou cestovala po Srí Lance v době nedávných bombových útoků, takže otázku ,Proč?´ jsem si kladla skutečně velmi často. Pokud i vy rádi nad knihou přemýšlíte, pak rozhodně sáhněte po této kriminálce.

Komentáře (0)

Přidat komentář