Sophie - ztracená elfka

recenze

Strážce ztracených měst (2019) 5 z 5 / eva3695
Strážce ztracených měst

Sophii Fosterové je dvanáct let a celý život ji připadá, že nikam nezapadá. Ve škole vyniká svou chytrostí, jenže nemá žádné přátelé a ostatní ji považují za šprtku. K tomu Sophii tíží jedno tajemství a to, že od svých pěti let slyší lidské myšlenky.
Vše se změní, když potká Fitze, neznámého a záhadného kluka. Fitz ji totiž prozradí, že je dávno ztracenou elfkou a ukáže jí místo, kam ve skutečnosti patří. Sophie v sobě objevuje nové schopnosti a zjistí, že je Telepatka, která dokáže slyšet a číst lidské myšlenky.
“Skvělé. Takže jsem elfka. Mám pomoct Frodovi zničit prsten a zachránit Středozemi? Nebo budu muset vyrábět hračky na severním pólu?”
V tu chvíli se její život náhle změní. Musí přijmout svůj nový život i osud. Aby mohla rozvíjet své schopnosti, musí opustit rodinu i dosavadní život. Nastoupí na prestižní elfí školu Foxfire, kde se bude muset rychle rozkoukat a přizpůsobit jejich výuce. Což pro ni bude velmi těžké, protože vše, co se doposud naučila bude muset zapomenout. A nebude se prát jen s novými předměty. Ale také se bude muset sžít se svými nadpřirozenými schopnostmi, které musí ovládnout. Postupně zjišťuje, že i mezi elfy je docela neobyčejná než si myslela, a to nejen kvůli svým hnědým očím. Na konci roku jí čeká velmi obtížná zkouška, která ukáže, jestli na Foxfiru zůstane nebo ne. Ale Sophii čeká ještě něco těžšího, než jsou zkoušky. Má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.



Kniha Strážce ztracených měst mě dostala od první stránky. Jedná se o první díl stejnojmenné fantasy série z pera autorky Shannon Messenger. U nás vyšla tato novinka celkem nedávno, ale už sklízí velké úspěchy. Zatím jsem na ni neviděla negativní názor. A ani moje hodnocení nebude jiné.
Příběh mě okamžitě vtáhl do děje a já si užívala tu kouzelnou atmosféru nového světa plného elfů, nadpřirozených zvířat a různých kouzel. Myslela jsem si, že Harry Potter vyčerpal všechny alternativy pro fantasy, ale právě tato autorka mě vyvedla z omylu. Její elfí svět mě opravdu bavil, jako třeba prozkoumávat různá ztracená města jako je bájná Atlantida.
I když tohle není zrovna můj šálek kávy, já si čtení užila. Fantasy jsem nikdy moc nevyhledávala, ale když mi přišla tato nabídka, na zrecenzování, ani jsem neváhala. Řekla jsem si, že chci zkusit něco nového a opravdu nelituji. Tato kniha je vhodná pro mladší čtenáře, ale rozhodně i pro starší. Každý si v tom něco svého najde...
Autorčin styl psaní mi sedl. Je jednoduchý, výstižný a její fantazie nemá žádné hranice. To, co dokázala vymyslet je naprosto dokonalý. Hned bych se do kouzelné elfí země Eternalie ráda přestěhovala a začala chodit do jejich školy Foxfire.
Já vlastně nemám co vytknout. Moc porovnání ve fantasy příbězích nemám, ale za mě to je naprosto báječný a hlavně čtivý. Na léto jako dělaný, když chcete odpočinkovou knihu, která Vás zavede na kouzelnou cestu za dobrodružstvím.
Jako poslední věc bych chtěla zmínit obálku, která je opravdu moc hezká. A nakladatelství Ocelot zanechalo původní obálku, protože právě ilustrace na ní úplně vystihuje příběh a tím by si mohla kniha přilákat další nadšené čtenáře.

Já bych tímto chtěla eshopu Megaknihy.cz moc poděkovat za možnost si tuto skvělou knihu přečíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář