Sociální témata

recenze

Šikmý kostel (2020) 4 z 5 / Lenka180
Šikmý kostel

Vzhledem k tomu, že mám s moderní českou literaturou spíš nedobré zkušenosti, váhala jsem dlouho, než jsem Šikmý kostel vzala do rukou. Na rovinu a ve zkratce ale mohu říct, že jsem byla mile překvapena. Ne, není to románová kronika, jak autorka píše, ale vůbec to nevadí. Není to ani skutečně historický román, jak by se mohlo zdát, ale je to dílo, které přináší do naší literatury nová témata (konečně), opírá se o studium dobových materiálů aniž by jejich obsah významně ohýbal, a navíc je slušně napsaný. Žádné tvůrčí psaní v kapse. Zaplaťbůh za to.
Věřím, že pro mnohé zejména mladší čtenáře může kniha být objevná i po historické stránce. Kdo dosud výrazněji zpracoval hraniční války nové republiky po skončení první světové války? Autorka sice v popisu hornické bídy a tvrdé práce nepřekonala Zolův Germinal, nicméně její kniha je pro současného čtenáře určitě stravitelnější. Navíc sociální téma je již delší dobu v naší literatuře tabu, jako by se autoři styděli projevit se trochu "sociálně", aby náhodou nebyli hned spojeni s levičáky a komunismem.
Co tedy najdeme v díle Karin Lednické? Lásku, smrt, bolest, radost a naději. Život několika vzájemně propojených rodin. Vnímavější čtenář bude plakat, bude se smát, bude nedýchat napětím a nakonec bude netrpělivě očekávat pokračování. Kromě toho získá povědomí o bídě horníků, životě na polsko-českém pomezí, dolování, první válce, česko-polské válce...
Co nenajdeme v této knize? Široký záběr různých sociálních vrstev. To by v románové kronice chybět nemělo. Není tu také velký prostor pro fantazii, autorka hodně vysvětluje a mluví. Takže i méně zkušení čtenáři se asi nebudou v ději ztrácet. Líbí se mi využití nářečí, i když se mi už tolik nelíbí, že jsou slova hned vysvětlena. Je to takové polopatické. :-)
Myslím ale, že knížka zaujímá čestné místo v současné české literatuře, která opravdu není nic moc, zatímco Šikmý kostel je rozhodně ke čtení, k poučení i k odpočinku.

Komentáře (0)

Přidat komentář