Škrtič

recenze

Vlaštovka, kočka, růže, smrt (2018) / Ivuska.09
Vlaštovka, kočka, růže, smrt

Vlaštovka, kočka, růže, smrt je už devátou knihou ze série autora severské krimi Håkana Nessera. I tentokrát se setkáte s agnostickým bývalým komisařem Van Veeterem. Ten u policejního sboru strávil 30 let. I když je momentálně knihkupcem z antikvariátu (věřte, že právě znalost literárních postav bude hrát v tomto případu velmi důležitou roli), stále má duši policajta. A tak není divu, že když se před maardamskou kriminálkou objeví případ, se kterým si kriminalisté příliš neví rady (a dlouho s ním nedokáží pohnout), opět se ke slovu dostane i starý známý komisař Van Veeteren. Pomůže svým kolegům nasměrovat vyšetřování takovým směrem, aby vše zapadlo na své místo?

Na vrahovi, který ani nepotřebuje zbraň, je něco extra nechutného.

Bavil mě profil vraha, který je v knize vytvořen. Jde totiž o člověka, do kterého byste vůbec neřekli, že může udělat to, co dělá. Je zatížený na ženy. Na všechny, které ho odmítnou. Je velmi charismatický, inteligentní, ženám se líbí. Jenže pak stačí jediné NE a zpečetí si tak svůj osud. Dlouho mu vše prochází, nezanechává za sebou žádné stopy a baví se nad tím, jak je policie naivní. Ale je jen otázkou času, kdy i on udělá nějakou chybu. Každý ji někdy udělá.

Mám plné právo je zabít všechny do jedné, každou, která mě dřív nebo později odmítne.

Ve vyprávění vystupuje poměrně dost postav různých charakterů. Autor se navíc hodně vyžívá v detailech, takže příběh je napsaný rozvláčným stylem, což se nebude líbit těm, kteří mají rádi spíše strohá fakta bez zbytečných podrobností. Na druhou stranu je děj promyšlený, nezbývá prostor na nějaké dohady, je složený z několika časových linek, které se postupně propojí, je napínavý, autor vás do svého vyprávění dokáže vtáhnout, takže věřím, že většina čtenářů si užije každé autorovo slovo.

Pro tuto knihu je typická ještě jedna věc: Nesser hodně opakuje to, co už bylo v případu zjištěno, což určitě ocení ti čtenáři, kteří najednou přečtou pouze pár stránek, často čtení přerušují a zase se k němu vrací. Pokud ale patříte k těm, co stránky hltají a celou knihu zvládnete za jeden den, může vás neustále opakování vyrušovat. Zkrátka je těžké zavděčit se všem a rozhodně záleží na tom, jakým čtenářem jste.

Já mám kriminální případy Håkana Nessera ráda. Myslím, že fanoušci severské krimi by si díla tohoto autora neměli nechat ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář