Skořice, horká čokoláda a láska

recenze

Kavárna v Kodani (2018) 5 z 5 / Kikina182
Kavárna v Kodani

Kate svojí práci miluje. Jediné, co jí ještě chybí je povýšení, které by přineslo větší prestiž a zvýšení platu. Ovšem povýšení dostane její bývalí přítel, který jí ukradl nápad. Z toho Kate rozhodně není nadšená, ale i přesto se pustí do nového projektu s nadějí, že když to zvládne, dočká se svého vysněného místa.

Nový klient je však docela náročný, nebo vůbec ne, záleží, jak se to bere. Jediným jeho zadáním je hygge. Kate netuší, co má dělat, ale jako do všeho ostatního se do toho vrhne po hlavě a uspěje. Získá zakázku. Ale ukáže se, že tohle byla ta nejlehčí část. To, co má následovat bude velkou výzvou pro Kateiny nervy, příčetnost a sebeovládání. Jak by také ne, když musí podniknout týdenní cestu po Kodani se šesti novináři, kteří se chovají spíše jako malé děti než rozumní dospělí.

S životním stylem Hygge přišly i romány, kde má nějakou větší či menší roli. Přestože mě tento styl nijak nezaujal, chtěla jsem si nějaký Hygge román přečíst a tenhle se mi líbil na první pohled. Už jen ta obálka na mě působí neskutečně pohodově a melodicky.

Díky tomu, že je kniha napsaná v ich formě jsem si příběh užila na plno. Skrz hlavní postavu Kate jsem vnímala všechny její negativní a pozitivní emoce, které se na mě v podstatě přenesly a já si tak připadala jako součást téhle knihy. V momentě, kdy jsem se do knihy pustila jsem se nedokázala odtrhnout. Je napsaná opravdu čtivě a zároveň odlehčeně.

Příběh, který Kavárna v Kodani vypráví, jsem si zamilovala. Je opravdu nádherný, romantický, oddechový a perfektní na chladné večery. Je pravdou, že to není čtení, kdy byste se na konci dočkali nějakého překvapivého závěru. V podstatě každý, kdo má něco načteno odhadne na prvních několika stránkách, jak bude v obrysech kniha probíhat.

Ovšem v tomto případě mi to absolutně nevadí. Tady jde především o průběh toho příběhu, nikoli o ten konec. Jde o nasátí atmosféry a vychutnání si příběhu plnými doušky. A přesně tohle tenhle příběh nabízí. Poklidnou atmosféru s pár dramaty, která se nakonec docela jednoduše vyřeší.

Kromě příběhu má tahle kniha ještě jedno velké plus. Četla jsem mnoho knih, které byly konkrétně o Hygge, ale ten způsob života mě nezaujal. Po přečtení této knihy si myslím, že proto, že jsem to nedokázala pochopit. Ačkoliv tato kniha není příručkou, tak pokud se chcete něco dozvědět o Hygge, tak je Kavárna v Kodani podle mě rozhodně lepší volbou než ty rádoby příručky. A možná nakonec zjistíte, že podle Hygge žijete a ani o tom nevíte. Jako já.

Příběh skvěle doplňovaly postavy, které se autorce neuvěřitelně povedly. A když říkám postavy, myslím opravdu všechny. Ať už se v knize objevovaly celou dobu nebo jen párkrát, byly perfektně popsané.

Ještě lepší ale je, že každá z těch osob byla absolutně jiná. Autorka do knihy jednoduše dala rozmanitost všedního života, což opravdu oceňuji. Navíc všechny charaktery, ať už dobré, špatné nebo neutrální popsala opravdu do největších detailů, takže jsem ani na chvíli nepochybovala, kdo je kdo a jaký je.

Je pravdou, že mě Kavárna v Kodani zaujala na první pohled, ale i tak jsem si nedělala ohledně této knihy moc velké naděje. Neočekávala jsem, že by byla jiná než průměrná. Ve svém předpokladu jsem se však absolutně spletla. Mezi oddechovými knihami je tahle naprostou špičkou.

Pokud hledáte něco na oddech s úžasnou atmosférou a podobou, která by prýštila z každé stránky, tak vám mohu Kavárnu v Kodani rozhodně doporučit. Věřím, že si ji zamilujete stejně jako já a budete se k ní mnohokrát vracet.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis.

Komentáře (0)

Přidat komentář