Sázka s ďáblem

recenze

Odpuštění (2018) 5 z 5 / Kikina182
Odpuštění

Luce a Daniel už svoje štěstí našli, a to v Camovi spouští nostalgické vzpomínky na jeho jedinou skutečnou lásku, Lilith, do které se zamiloval před stovkami let. Předpokládá, že Lilithina duše je touhle dobou už dávno v Nebi. O to větším překvapením pro něj je, když se dozví, že jeho jediná láska trpí v Pekle.

Poté, co vidí, jak příšerné její utrpení je, kývne na Luciferovu sázku. Pokud se do něj do patnácti dní Lilith i přes nenávist posílenou pobytem v Pekle, kterou ke Camovi cítí, znovu zamiluje, bude volná a bude moc dožít svůj život jako člověk. Ovšem pokud se to Camovi nepovede, Lilith zůstane dál v Pekle a Cam bude nucen zůstat u Lucifera už navždy. Což je pro nesmrtelného padlého anděla docela dlouhá doba.

Celá série Pád i novela Zamilovaní andělé se mi opravdu moc líbily, ale ze všeho nejvíc jsem se těšila právě na tuhle novelu, na Odpuštění. Tahle kniha se totiž točí kolem Pekla a Lucifera, což je moje oblíbené téma.

Stejně jako celý zbytek série je i Odpuštění psáno v er-formě. I přesto se však střídají kapitoly z pohledu Cama a z pohledu Lilith, které naprosto přesně zachycují jejích nejniternější myšlenky a pocity. U kapitol pak kromě jména aktuálního vypravěče nechybí ani odpočítávání dnů do konce sázky.

Kromě kapitol, které zachycují současné události jsou zde takové, které jsou nazvány jako mezihra. Vypráví o tom, co se vlastně stalo před stovkami let mezi Camem a Lilith. Co způsobilo, že se Lilith ocitla v Pekle.

Neměla jsem nejmenší problém se do knihy začíst, popravdě se mi četla dokonce o trošičku lépe než všechny předchozí knihy této série. Ale to samozřejmě neměl na svědomí pouze styl psaní. Tahle kniha má na rozdíl od všech předchozích jedno velké plus. Je neuvěřitelně emocionální a díky tomu jsem se do příběhu opravdu ponořila.

Příběh je opravdu krásný. Je pravdou, že jsem už od první stránky věděla, jak sázka s ďáblem skončí, ale v tomto případě to není důležité. Samozřejmě, že nepředvídatelnost je vždycky plusem. Jenže u Lauren Kate je možná naprosto jasné, jak kniha skončí, ale není jasné, jak se k tomu konci dostane. A právě tohle je kouzlo jejích knih.

Odpuštění je novelka a má tedy opravdu jen nějakých 250 stran, ale to v tomhle případě stačí. Autorka je totiž využila na maximum a všechno opravdu detailně popsala. Kdyby bývala psala dál, jednalo by se jen o nesmyslné natahování, které by mělo negativní vliv na knihu. V tomto případě rozhodně platí, že méně je někdy více.

Vzhledem k tomu, že je Odpuštění v podstatě doplněním série Andělé, nejde Lauren Kate s popisem postav úplně do hloubky. Podle mého názoru předpokládá, že čtenáři znají souvislosti z minulých knih. Tedy alespoň co se týká vnější charakteristiky, protože co se týká té vnitřní, tak to bylo podáno opravdu detailně. Právě díky tomu, že se člověk může do postav a jejich myšlenek vžít je kniha tak skvělá.

Pokud jste četli předchozí díly série Andělé od Lauren Kate, tak vám mohu knihu jen a jen doporučit. Jedná se o opravdu skvělý dovětek k celé sérii, který uzavírá některé z volných konců.

Zároveň si ale myslím, že pokud jste sérii Andělé nečetli, ani se k tomu nechystáte, a přesto vás Odpuštění zaujalo, tak si ho klidně můžete přečíst. Sice se primárně jedná o součást série a rozhodně je lepší to tak i brát, ale když ji budete číst jako samostatnou knihu, ničemu tím neuškodíte. Jsem si jistá, že nebudete mít nejmenší problém se dobře zorientovat. Přeci jen, na sérii navazuje jen volně.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář