Saudade

recenze

Saudade (2021) 4 z 5 / Ivuska.09
Saudade

Když jsem narazila na knihu Saudade, jejíž autorkou je Helena Žáková, říkala jsem si, že jde o velmi zvláštní název. Musím se přiznat, že toto slovo jsem zatím nikdy neslyšela, takže jsem vůbec nedokázala odhadnout, o co jde. Musela jsem si tedy vzít na pomoc moudrý Google, abych zjistila, že jde o emocionální stav, který souvisí s hlubokou melancholickou touhou po něčem/někom, co/koho už nikdy nebudeme mít. Jde tedy o směs pocitů: vzrušení, potěšení, blaho, láska, ale i smutek a stesk. Zní to celkem komplikovaně a jen těžko si člověk dovede představit, co má vlastně v jednom okamžiku cítit. Má zvědavost tak vystoupala na nejvyšší obrátky: o čem asi může příběh s takovým názvem být? Pokud i vy pociťujete stejnou zvědavost, nezbývá nic jiného, než se pustit do čtení. Jedině tehdy dokonale pochopíte propojení názvu se samotným vyprávěním.

Podstatná část děje se odehrává v Portugalsku. A právě to považuji za jeden z přínosů tohoto románu. Autorka vás prostřednictvím svých zkušeností seznámí se vším, co považuje za podstatné. Pokud jste třeba v Portugalsku zatím nikdy nebyli, budete mít možnost ho lépe poznat. A pokud jste zde naopak už sami nějaký čas strávili, můžete si na toto období zavzpomínat. Slunné pláže, tajemná zákoutí, oslnivá příroda i bujaré večírky. A třeba i vy prožijete takto zprostředkovaně ten výjimečný pocit Saudade, který lze tak těžko blíže identifikovat a který sama autorka považuje za dokonalé vyjádření svého vztahu k Portugalsku.

Tento román si užijí hlavně čtenáři, kteří mají rádi propojení minulosti a přítomnosti. Dějová linka totiž sahá nejen do let 2017-2021, ale také do 40. let 20 století. Setkáte se s několika hlavními hrdiny (Beatriz, Jorge, Rosa, Tom...), které budete moci lépe poznat a pochopit jejich trápení. Všichni mají společnou jednu věc: ano, hádáte správně, ten výjimečný melancholický pocit, na kterém je celá kniha založena.

Nejspíš si teď myslíte, že půjde o příběh plný pocitů. V jistém slova smyslu tomu tak skutečně je, ale nebojte se: rovněž je nabitý dějem! A nechybí v něm vtipné ani napínavé momenty. Já jsem byla velmi spokojená a mohu knihu doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář