Sarah Pekkanen, Greer Hendricks, Manželka mezi námi - audioverze

recenze

Manželka mezi námi (2018) 3 z 5 / Daysy
Manželka mezi námi

Richard je pro Vanessu princ na bílém koni. Dokonalý muž, který jí splní, co jí na očích vidí. Každý, kdo je zná by si řekl, že mají bezchybné manželství. Mnohé ženy by určitě mohly Vanesse závidět jak tento vztah, tak vůbec její život. Původně učitelka ve školce, která si musela přivydělávat jako servírka, má najednou skvělého manžela, který se o všechno postará, krásný dům a spoustu volného času, protože už nemusí pracovat vůbec.

My se ale na začátku knihy podíváme do doby, kdy už je toto pro Vanessu jen dávnou minulostí. Najednou nemá skoro nic. Žije u své tety, nemá žádné kamarády, pracuje jako prodavačka oblečení a jejím jediným rozptýlením je akorát tak láhev vína. Pak si ale najde něco, co se pro ni stane důležitým a jasným cílem. Richard má novou přítelkyni, s kterou se právě zasnoubil a Vanessa nechce a nemůže dopustit, aby se ti dva vzali.

Chvilku se nám zdá, že je Vanessa žárlivá odkopnutá ex, která prostě jen nepřeje svému bývalému manželovi štěstí s novou ženou. Budete ji mít za pomstychtivou mrchu. Ale zdání někdy klame a autorky knihy nás v první půlce pěkně tahají za nos.

Druhá polovina knihy se snaží překvapit a poskytne o mnoho víc detailů. Postupně jsou nám v příběhu odkrývány detaily zdánlivě dokonalého manželství Vanessy a Richarda. Rozplétá se také minulost Vanessy z dob jejího mládí na vysoké škole. Chování a psychologie postav vám najednou přijde mnohem záživnější a možná dokonce na některé postavy změníte názor, který jste dosud měli.

Je zajímavé, že knihu napsaly dvě autorky. Tenhle fakt mi objasnil, proč je příběh tak zmatečný, vleklý a roztahaný. Dvě autorky na jeden příběh (zvlášť u tohoto žánru) vidím totiž spíš jako mínus. V knize je hodně poznat, že se o slovo "bily" dvě hlavy. Obě nám toho chtěly sdělit tolik, že z toho vznikl chaos. Myslím, že kdyby kniha byla svižnější a děj údernější, sice by jí ubylo na stránkách (v případě audia na hodinách), ale byla by daleko lepší.

Námět a prostředí jsou skvělé, ale děj zbytečně zadrhává a v druhé polovině už má tendenci spíš nudit. Svým způsobem mě příběh bavil, ale některé pasáže mi přišly opravdu zbytečně zdlouhavé a už jsem se nemohla dočkat toho, až to skončí. Ještě jsem trochu doufala, že na konci přijde nějaký wow efekt, ale to se bohužel nekoná.

Autorky se sice snaží, aby byla druhá část velká bomba a aby se vše rozhýbalo, ale u mě se jim to teda moc nepodařilo. To samé platí o konci knihy. Thrillery mívají často nepředvídatelný konec, to tak prostě bývá - mají zanechat šokující překvapení. Ale tady mi to přišlo dosazené až moc na sílu a klidně bych se tomu vyhla.

Kniha mi trochu připomněla Dívku ve vlaku s tím rozdílem, že Dívka ve vlaku krásně odsýpala, byla napínavá, měla daleko zajímavější zápletku i vyvrcholení. Manželka mezi námi je spíše opak. Snaží se sice toto zajímavé téma uchopit originálně, ale bohužel neúspěšně.

Manželka mezi námi není žádný propadák jejího poslechu nelituju, ale u mě je to jen takový lepší průměr, který bych si už po druhé spíše nepřečetla/neposlechla. Opravdu hodně mi tu chybělo klasické thrillerové napětí, což v tomto žánru postrádám jen velmi těžce.

Co se týče audioverze, té nemohu nic vytknout. Motto opět nezklamalo. Poslouchalo se mi velice dobře. Jana Štvrtecká byla přirozená a její hlas byl moc přájemný. Moc se mi líbila i interpretace různých postav, hlavně třeba Richarda zvládla naprosto bravurně. Myslím, že klasická verze knihy by se mi dočítala jen velice těžko, ale díky Janě Štvrtecké jsem si ráda knihu doposlechla do konce, i když mi nepřišla nijak úžasná.

Komentáře (0)

Přidat komentář