SAMOTÁŘ? NE, BEZCITNÝ ZVRHLÍK!

recenze

Samotář (2018) 3 z 5 / Romantička
Samotář

Román o mladém studentovi na Harvardu, který se stane posedlým svojí spolužačkou.

Zakrnělá feministka ve mně plála hněvem. Žena ve mně se válela po zemi znechucením. Romantička ve mně ronila krvavé slzy. Název klame, tohle měl být BEZCITNÝ ÚCHYL!

DĚJ: David se narodil v židovské středostavovské rodině. Mezi své vrstevníky nikdy příliš nezapadal a od přijetí na Harvard si slibuje velké společenské změny. Je opravdu chytrý a má výjimečný talent pro psaní. Ale to je to jediné pozitivní, co o něm můžeme říct. Jinak je to do sebe zaměřený manipulátor. Hned první den se zakouká do spolužačky Veronicy, aniž by s ní promluvil. Je výrazně hezká a na první pohled je jasné, že pochází z mnohem vyšších kruhů než David. Davidovi by mělo stačit, že celkem hravě zapadne do skupiny průměrných harvardských studentů, a že milá dívka Sara o něj má zájem. Ale je výjimečností neznámé dívky tak fascinovaný, že se rozhodne udělat všechno proto, aby jí získal. Když zjistí, že je Sara Veroničinou spolubydlící, naplno rozehraje nechutnou, sobeckou hru, jejíž hlavní a jedinou výhrou má být Veronica a s ní nové společenské postavení. Dělá všechno proto, aby Veronicu zaujal. Vetře se do její přízně, pomáhá jí s angličtinou, se kterou má evidentně potíže, všude jí doprovází \ naslouchá jí. Nezastaví se před ničím. Nevadí mu, že má Veronica přítele, nevadí mu, že Sara ho má opravdu ráda. Začne se Sarou chodit, a ačkoliv si spolu rozumí, jenom jí využije. Potřebuje, aby Veronica zjistila, že už není panic, a že to není žádný milý kluk, jak na první pohled vypadá. Sleduje jí, vytváří náhodná setkání a kdo tuší, že Veronicu nedostane a že spolu nebudou žít až do smrti… Ten bude překvapený. Ale to i ten, kdo si to myslel. Pointa je povedená a je odměnou za trýzeň, kterou čtenář musel vytrpět.

DOJMY: Odpornějšího chlapa jsem doufám v životě nepotkala. Zahradník ze Sběratele motýlů je ukázkový psychopat, ale David je do prčic inteligentní student! Jestli by něčeho takového byl byť jen zlomek chlapů schopný, jsem vděčná, že se mi někdo podobný nepřipletl do cesty. Ten člověk nedělal na první pohled nic zvláštního. Ale to, jak zneužije Saru pro svůj plán a co by byl schopný udělat Veronice, je tak neskutečně zvrhlé, že pro něj nemám omluvu.
Knížku vám NEDOPORUČUJU, protože někoho takového nemusíte a nechcete znát. Ale je skvěle napsaná a úchyl v rouše studenta je nakonec tak spravedlivě potrestán, že jí určitou chválu dávám. Ale jsem úplně zpocená opovržením. A já jen tak něco a někoho nehodnotím.
Hrůza!

www.romantickyzapisnik.cz


Samotář Samotář Teddy Wayne

David se nikdy necítil dostatečně oceněný. Na střední dost trpěl, takže když se jako jediný z ročníku dostane na Harvard, doufá, že tam bude mezi svými – jenže je to ještě horší, všichni mu dávají najevo jeho sociální původ, neber... více


Komentáře (0)

Přidat komentář