Sametová revoluce na maloměstě

recenze

Trikolora (2019) / Schefik
Trikolora

V naší historii nalezneme celou řadu témat a událostí, na které bychom neměli rozhodně zapomínat. A jelikož tomu bude v listopadu právě 30 let od Sametové revoluce, je vcelku pochopitelné, že se právě těmto událostem bude věnovat v současné době nejvíce prostoru. Jednou z prvních vlaštovek je i bezpochyby zajímavý komiks Martina Šinkovského a Ticha762 Trikolora, který vyšel symbolicky 21. srpna u nakladatelství CooBoo.

Autorskou dvojici tohoto komiksu pravděpodobně netřeba dlouze představovat. Martin Šinkovský společně s T762 mají za sebou již celou řadu publikací. Komiksovým seriálem Píp a Půp pro Bublifuk počínaje a příspěvkem do nedávno vydaného sborníku Rychlých Šípů konče. Jejich tvorba se tak zaměřuje především na mladší publikum a ani jejich poslední přírůstek v tomto ohledu příliš nevybočuje. I když na rozdíl od předchozích příspěvků zpracovává aktuální novinka o něco závažnější témata.

Sám autor scénáře Martin Šinkovský v rozhovorech přiznává, že jeho snahou v tomto komiksu nebylo vyprávět velké dějiny, ale obyčejné příběhy normálních lidí. Lidí, kteří byli daleko od hlavního dění a turbulentní události tehdejší doby prožívali především zprostředkovaně z médií ovládaných komunistickou stranou, potažmo od známých, kteří se událostí sami zúčastnili.

Na Národní třídu se v aktuální novince samozřejmě také dostaneme, daleko větší prostor zde však má skupinka desetiletých dětí z malého okresního města, jejichž příběh v tomto komiksu sledujeme. Naši hrdinové mají svoje problémy i radosti a události ze vzdálené Prahy k nim pronikají jen opravdu pozvolna. O změnách se však již jen nešeptá, ale hrdě mluví nahlas. Nastal čas sehnat si trikoloru, zjistit kdo je ten Havelnahrad a proč už se učitelům neříká “soudruhu”...

Šinkovskému se s Tichem podařilo zachytit vskutku originální pohled na události tehdejší doby. Zatímco většina autorů by se zaměřila na “hlavní proud” demonstrací autoři tohoto komiksu to vzali tak trochu oklikou, ovšem o to silnější dojem má ve vás Trikolora šanci zanechat. A jak lépe přiblížit malým čtenářům takto závažné a v dnešní době o to důležitější téma, než na příkladu svých vrstevníků.

Ano, bezpochyby zde najdeme obsáhlejší a hodnotnější publikace, které i lépe poslouží jako učebnice do školy, avšak bude to pravděpodobně právě Trikolora, která má šanci v malých čtenářích zažehnout touhu po vědění a chuť vyhledat si úplnější informace. Pokud byl právě to záměr obou autorů a osobně věřím, že skutečně byl, povedlo se jim to více než dobře. Šinkovskému se navíc ve scénáři dařilo být relativně dlouhou dobu nestranným, až v samotném závěru bohužel možná trochu zbytečně sklouzává k politické agitce. Což je možná trochu škoda, na druhou stranu každý má šanci vyjádřit svůj názor a proč to neudělat třeba tímto způsobem.

Samotný příběh se autoři rozhodli zpestřit ústřižky z dobového tisku, reklamou a dokonce zde nalezneme i křížovku. Všechny tyto drobnosti společně s příběhem a efektní lehce neučesanou kresbou Ticha762 perfektně dotváří celkovou atmosféru tehdejší doby. Pomyslnou třešničkou na dortu je předmluva od samotné Marty Kubišové, která se stala ikonou tzv. srpnové okupace v roce 68 i sametové revoluce o jednadvacet let později.

Nedílnou a možná nejdůležitější součástí komiksu je vcelku pochopitelně kresba. Tu v tomto případě obstaral, jak již bylo řečeno Ticho762. Oba autoři tak navazují na úspěšnou spolupráci z komiksu Mlžný ostrov zbarvený do ruda. Ostatně, pokud jste měli možnost si tento kousek přečíst, budete mít dost dobrou představu o tom, co vás minimálně po výtvarné stránce v Trikoloře čeká. Výtvarné pojetí Ticha 762 je vskutku originální a zajímavé, které zcela vybočuje z běžné produkce. To můžeme rozhodně kvitovat s nadšením, jelikož toto pojetí minimálně k dramatickým scénám z Národní třídy skvěle sedí a perfektně dotváří naléhavou atmosféru. Na druhou stranu je ale pravda, že jeho pojetí nemusí sedět úplně všem a tak si možná na tento dramatický, lehce rozmáchlý styl budete muset chvíli zvykat.

Trikolora sice vcelku pochopitelně není úplně bez chyby, rozhodně si však zaslouží naší pozornost. Originální zpracování i zajímavý pohled na důležité události naší historie mají šanci u mladších čtenářů uspět. Pokud tedy Trikolora alespoň trochu vzbudí jejich zájem o naší historii, pak uspěla na celé čáře a nezbývá než autorům pogratulovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář