Šachy pod sopkou

recenze

Šachy pod sopkou (2022) 4 z 5 / Jenda744
Šachy pod sopkou

Dnes potěším všechny milovníky švédského autora Håkana Nessera. Můžete se totiž pustit do čtení dalšího dílu jeho série s inspektorem Gunnarem Barbarottim. Sedmé pokračování nese název Šachy pod sopkou.

Já patřím ke čtenářům, kteří si sérii s komisařem Barbarottim zamilovali od prvního dílu. Baví mě autorův inteligentní humor a vůbec jeho styl psaní. A proto mu tentokrát odpustím i pár rozvleklých pasáží, během kterých jsem občas měl chuť nějaký ten řádek přeskočit. Ale co kdybych zrovna přišel o důležitý moment? Nicméně celkově mě příběh zase velice bavil a rád ho všem doporučím.

Na knihách Håkana Nessera si vážím především jedné věci: ačkoli jde o sérii, všechny příběhy jsou uzavřené a čtenáři v nich najdou odpovědi na otázky, které se jim během čtení honí hlavou. To se příliš často nestává, autoři naopak mají spíše tendenci nechávat některé věci otevřené. Tím nás samozřejmě nutí pouštět se do dalších a dalších pokračování. Tento postup mi není příliš sympatický, ale Håkan Nesser naštěstí patří k těm, kteří to zkrátka nemají zapotřebí.

Líbí se mi i to, že autor svého hlavního hrdinu chvílemi nechává pěkně tápat. I já jsem měl pocit, že vyšetřování tentokrát nikam nevede. Cítil jsem úplně stejnou frustraci jako Barbarotti. Nikdy bych neřekl, že spisovatel i v krimi příběhu tímto způsobem dokáže přenést emoce na samotné čtenáře. Navíc já nejsem žádný citlivka! (Jen pro upřesnění: Håkanovy příběhy nejsou žádnými krváky, to jen pro pořádek, pokud by některé slabší povahy chtěli čtení série z podobných důvodů zavrhnout). A přece se mi tato kniha dokázala dostat pod kůži. Byl jsem zcela ponořen do příběhu. Napětí graduje, občas tušíte, jak se vše vyvine dál, jindy vás autor zažene do slepé uličky a zcela překvapí zápletkou, kterou vytvořil.

A ještě tu mám jednu pochvalu: tato kniha mi přišla naprosto originální svým dějem (nechybí ani zapojení aktuálních problémů, kterým společnost čelí). Pokud i vy rádi sáhnete po dobrém krimi románu, tak celá tato série je jistě tou pravou volbou. Já už se teď těším, co dalšího si pro nás autor zase přichystá.

Komentáře (0)

Přidat komentář