S naším požehnáním

recenze

S naším požehnáním (2020) 5 z 5 / eva3992
S naším požehnáním

Zkušený inspektor Tom Reynolds vyšetřuje vraždu ženy, jejíž tělo našli v dublinském parku. Brzy se ukáže, že stopy vedou až do historie nechvalně proslulých Magdalénských prádelen. Vyšetřovatelé se tak dostanou na irský venkov, kde zjistí, že vrah je na blízku a hodlá se za hříchy minulosti mstít dál.

Tak tahle detektivka mě vážně bavila! Napínavý příběh, sympatičtí vyšetřovatelé, spoustu podezdřelých, ze kterých si nemůžete vybrat, kdo bude vrah a konec Vás stejně překvapí. Každou chvilku si myslíte, že vrah je přeci jasný a vyšetřování Vám ukáže, že jste se zase zmýlili.

Navíc zpracované téma Magdaleniných (nebo Magdalenských, jak je v knize uveden překlad) prádelen bylo nesmírně zajímavé a já se o ně určitě budu zajímat dál. Magdaleniny prádelny byly azylové domy hlavně v Irsku, kam se odkládaly „padlé“ ženy, např. prostitutky, ženy bez rodin, těhotné ženy bez manžela. Existovaly 150 let a poslední byla uzavřena až v roce 1996. Kruté zacházení od jeptišek si zažilo na 30 tisíc žen. Zadarmo zde vykonávaly různé práce, ale převážně, jak už název napovídá, praly prádlo např. pro hotely a nemocnice. Určitě si na toto téma vyhledám i další knihy a filmy. V této knize je toto téma dobře objasněno, že i bez předchozích znalostí vše pochopíte, co a jak se v Magdalenských prádelnách odehrávalo.

V knize mě navíc moc bavilo, že se vše odehrálo během 4 dnů. Žádné zbytečné natahování, mělo to spád. Ač u detektivek nemám ráda příliš mnoho stránek, tak těchto 500 stran mě vůbec nevadilo. Pořád se tam něco dělo, co Vás nutí číst dál a knihu v podstatě neodložíte, dokud ji nedočtete. Navíc jsem byla ráda, že v knize byla jen jedna časová linka a vše, co se minulosti týká, se dozvíte pouze z rozhovorů.

V zahraničí již vyšlo celkem šest knih autorky ze série detektiva Toma Reynoldse. Všechny mají vysoká hodnocení, tak doufám, že vyjdou i u nás, protože si je rozhodně ráda přečtu a budu Tomovou fanynkou :-)

Ať už jste fanoušci detektivek, nebo prostě jen máte rádi dobré romány, ve kterých se dozvíte něco z historie, rozhodně Vám knížku doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář