Osudy dvou brněnských rodin

recenze

Řekni, že jsi Tachovská (2022) 5 z 5 / eva3992
Řekni, že jsi Tachovská

Osudy dvou významných brněnských rodin, které sledujeme od roku 1870, přes první i druhou světovou válku, komunistický režim, až do současnosti. Česko-německá rodina Uxových, zakladatelů Slévárny bratří Uxů a rodina Tachovských, majitelů největší brněnské drogerie své doby. Dočteme se, jak se jich dotkly obě války i komunistický režim. A to ať jejich podniků, tak i rodin samotných.

Jelikož mám ráda příběhy podle skutečných událostí, rodinné ságy, českou historii, tak tato kniha je přesně pro mě, neboť tam bylo všechno. Pozvolnější začátek, který je v knize někde kolem roku 1870, mě neodradil a postupně jsem se do rodinné příběhu více a více ponořila. Ke konci jsem si připadala, jako bych četla o mé vlastní rodině, nakolik jsem se s jednotlivými členy sžila. Hlavně pak babú Vlasta mi přirostla k srdci.

Kniha je doplněna o pár rodinných fotografií, ale při čtení jsem si vyhledávala další fotky i některé doplňující informace, především o básníku Karlu Tachovském.

V každém období jsou vypsány veškeré důležité historické milníky, a to jak politické, ale i vědecké. Skvěle to do příběhu pasuje, abychom si pospojovali historická fakta.
Při čtení si opět připomínáme nelehkou situaci v Československu, ať při druhé světové válce, tak při vládě komunistů. Pokaždé si uvědomím, jak si nyní žijeme, a i přes různé těžkosti doby věřím, že už nikdy u nás nebude taková nesvoboda.

Vždy jsem ráda, když se v knihách dozvím něco nového, když mi kniha předá nové informace. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Ať seznámení s jednotlivými rodinami. Mezi jejich členy se našla spousta zajímavých osobností. Ale i život v tehdejší době. Pohled z jiného úhlu mi ukázal nové věci, o kterých jsem zatím jinde nečetla. A pro ty, kdo znají Brno, přinese knížka určitě také mnoho zajímavého.

Tato kniha je pro vás, kdo se chcete na naši historii podívat očima dvou brněnských rodin a zároveň se seznámit s jejich životy.

Komentáře (0)

Přidat komentář