Řekni, že jsi Tachovská

Řekni, že jsi Tachovská https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484529/bmid_rekni-ze-jsi-tachovska-tMs-484529.png 4 29 11

Osudy dvou významných brněnských rodin. Na pozadí historických událostí se v této knize rozvíjejí osudy dvou významných brněnských rodin – česko-německých Uxů, zakladatelů Slévárny bratří Uxů na Plotní a české rodiny Tachovských, někdejších majitelů největší brněnské drogerie na České. Autorka, potomek obou těchto rodin, líčí autenticky, jak do jejich života zasáhly dramatické dějinné události od dob mocnářství po vznik republiky, přes obě světové války až do dnešních dnů.... celý text

Přidat komentář

Dela111
01.10.2023 5 z 5

Toto není historický román, ale biografie dvou ve své době význačných brněnských rodin napsaná velmi příjemným a poutavým stylem.
Úplný začátek, kde je vylíčeno historické pozadí té doby a vše jí předcházející, připomíná spíše hutnou literaturu faktu, ale je to nutné pro pochopení všech souvislostí a osudů obou rodin.
Jsou zde zachycené životní osudy členů rodin zhruba od konce první světové války do současnosti. O něco více než rodině Uxů se autorka později věnuje členům rodiny Tachovských. Z jejího vyprávění je cítit, jak moc měla ráda svoji babičku Vlastu Tachovskou, které říkala "bábu". Tato pragmatická žena bez naivních iluzí s velkým srdcem byla i pro mne nejsympatičtější postavou. Stála nohama velmi pevně na zemi, pro svoji rodinu byla takovým tím pevným pilířem a zároveň dokázala občas s klasickým suchým humorem pronést trefnou hlášku.
Ona je vůbec tato kniha místy napsána hodně vtipně, takže jsem se u ní několikrát i pořádně rozesmála. Dobře je vylíčené společenské a politické pozadí příslušné doby, je připomenuto mnoho z historie naší země.
Celé je to velmi lehce a poutavě napsané. Doporučím všem, ale nejvíce se bude líbit těm, kteří mají hezký vztah k Brnu. Já jsem to celé četla s nadšením a jsem ráda, že jsem se o známých místech opět dozvěděla něco nového.
Děkuji :-)

Romariju
18.09.2023 5 z 5

Silný pribeh na pozadi historickych udalosti od poc.20.stol az do sametove revoluce.Krasne se cte a pokud znate Brno a okoli,putujete po konkretnich mistech spolu s nekolika generacemi dvou zminovanych rodin.A kdyz pak behem jizdy z prace u Zvonarky nahodne mijite napis Uxa na stare tovarne a najdete v ulici Traubova pametni desku Karla Tachovskeho,stane se kniha o to duvernejsi zpovedi.Velice dobre se cetlo.


Floriška7
19.08.2023 5 z 5

Děkuji paní Tachovská-Vestman, tak to se Vám opravdu povedlo. Na knihu mě přivedla spolužačka, se kterou jsem prožila dětství přesně tam, kde se celý příběh odehrává. I p. učitelku jsem měla s Katuškou stejnou, jen s tím rozdílem, že ona ji měla jako mladou a hodnou a já už spíš stárnoucí a občas nevrlou. Chodila jsem do stejných škol i si hrát na Wintrák, moc ráda jsem u knížky na to všechno znovu zavzpomínala.

Lili2
25.01.2023

Krásné, ach ty osudy .... V první polovině jsem myslela, že tu knihu zavřu navždy, neboť se mně zdálo, že je zde více historie než "rodinné ságy", ale v druhé polovině to bylo naopak. No, závidím jim, že měli tak úžasnou karmu, že všichni v rodině spolu vycházeli dobře, což se o "jiných" nedá říct, ach jo.
Ale je zde chyba, je-li někdo jiného názoru, nechť mně to vysvětlí - zde na straně 183 autorka nazývá babičku "pravou plotňačku". Proboha, "Plotňáci" - sociální skupina odvozená od vídeňského Plattenbrüder, to bylo něco jako Pražská galérka - lidé nezaměstnaní, příležitostně zaměstnaní, prostitutky, kriminální živli atd. Kateřina měla spíš na mysli "pravou Brňačku" .

maja2712
10.01.2023 5 z 5

Tato kniha mě mile překvapila a velmi zvažuji, že si ji koupím hlavně pro její mapování rakousko-uherské, československé a české minulosti, o které jsme se ve škole velmi málo dozvěděli. Znovu jsem četla s notebookem a dohlédávala v mapách a brněnské kronice. Příběh rodiny mě velmi bavil, byl tak barevný, stejné kořeny, přitom tolik rozdílných povah a rozdílných názorů - část rodiny se hlásí k české, jiná k německé národnosti, jsou tu živnostníci a mladí komunisté, slévači i básníci. V rodině nikdy nebyla nuda, zvláště díky bábu Vlastě, která velmi trefně glosovala všechny události jak rodinné, tak politické. Pěkné počteníčko.

vera1344
29.09.2022 5 z 5

Knihu jsem s napětím očekávala, protože se dotýká míst a osob mně známých a blízkých. Naprosto nezklamala. Autorka dokázala skloubit historické reálie s vylíčením rodinných událostí a charakterů.

eva3992
21.08.2022 5 z 5

Osudy dvou významných brněnských rodin, které sledujeme od roku 1870, přes první i druhou světovou válku, komunistický režim, až do současnosti. Česko-německá rodina Uxových, zakladatelů Slévárny bratří Uxů a rodina Tachovských, majitelů největší brněnské drogerie své doby. Dočteme se, jak se jich dotkly obě války i komunistický režim. A to ať jejich podniků, tak i rodin samotných.

Jelikož mám ráda příběhy podle skutečných událostí, rodinné ságy, českou historii, tak tato kniha je přesně pro mě, neboť tam bylo všechno. Pozvolnější začátek, který je v knize někde kolem roku 1870, mě neodradil a postupně jsem se do rodinné příběhu více a více ponořila. Ke konci jsem si připadala, jako bych četla o mé vlastní rodině, nakolik jsem se s jednotlivými členy sžila. Hlavně pak babú Vlasta mi přirostla k srdci.

Kniha je doplněna o pár rodinných fotografií, ale při čtení jsem si vyhledávala další fotky i některé doplňující informace, především o básníku Karlu Tachovském.

V každém období jsou vypsány veškeré důležité historické milníky, a to jak politické, ale i vědecké. Skvěle to do příběhu pasuje, abychom si pospojovali historická fakta.
Při čtení si opět připomínáme nelehkou situaci v Československu, ať při druhé světové válce, tak při vládě komunistů. Pokaždé si uvědomím, jak si nyní žijeme, a i přes různé těžkosti doby věřím, že už nikdy u nás nebude taková nesvoboda.

Vždy jsem ráda, když se v knihách dozvím něco nového, když mi kniha předá nové informace. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Ať seznámení s jednotlivými rodinami. Mezi jejich členy se našla spousta zajímavých osobností. Ale i život v tehdejší době. Pohled z jiného úhlu mi ukázal nové věci, o kterých jsem zatím jinde nečetla. A pro ty, kdo znají Brno, přinese knížka určitě také mnoho zajímavého.

Tato kniha je pro vás, kdo se chcete na naši historii podívat očima dvou brněnských rodin a zároveň se seznámit s jejich životy.

Runinka
06.07.2022 5 z 5

Tak to byla velká parádička. Už dlouho jsem nečetla tak pěknou knihu z prostředí Brna. A navíc i vtipnou. Děkuji moc.

maryzka
28.06.2022 3 z 5

Sice na určité období mám jiný názor, ale vždycky jsem byla zvědavá na osudy potomků se známých rodin. Tady je asi první kniha na toto téma. Popis Brna, ovzduší politické a společenské děje se také promítly do osudu rodin.

bibi70
27.06.2022 5 z 5

Poutavě zachycené příběhy dvou významných brněnských rodin, do jejichž osudů dramaticky zasáhla historie.

tittanie
18.06.2022 5 z 5

Moc příjemná kniha o osudech dvou rodin z Brna od konce 19. století až do sametové revoluce. Narazila jsem na ni jenom díky databázi a docela dlouho jsem čekala, než vyšla, ale jak ji bylo možné půjčit v knihovně, tak jsem si ji hned půjčila. Nejvíce se mi líbila část do druhé války. A obdivuju babičku Tachovskou.
Myslím, že je to pro mě velká inspirace, jak sepsat povídání k mé rodinné historii.