Romance při chemii

recenze

P.S. Líbíš se mi (2019) 5 z 5 / Kikina182
P.S. Líbíš se mi

Chemie. Tenhle předmět je pro Lily stejně jako pro většinu lidí na planetě naprostým utrpením. Ale naštěstí má svůj zápisník, do kterého si může zapisovat nápady na písničky. Tedy až do doby, než jí to její učitel zatrhne, a tak Lily nezbude nic jiného než čmárat na lavici. Jaké je její překvapení, když další den najde odpověď. A tak místo aby chemii nesnášela se na každou hodinu začíná těšit, protože si může dopisovat s tajemným neznámým.

V Česku už několik knih od Kasie West vyšlo, ale žádná mě nezaujala natolik, abych se do ní pustila. Ale zrovna nedávno mi kamarádka, která romantické knihy zrovna moc nemusí, řekla, že tahle autorka je opravdu dobrá a když to řekla ona, předpokládala jsem, že na tom doopravdy něco bude.

Nakonec jsem se však rozhodla vyzkoušet až knihu P. S. Líbíš se mi, a to především proto, že mě kniha na internetu už několikrát zaujala svou obálkou. Tedy původní obálkou, abych byla přesná. To sice není zrovna nejpádnější důvod, ale vzhledem k tomu, že jsem si něco od téhle autorky stejně chtěla přečíst, nebyl důvod, proč nezačít zrovna s touhle knihou.

Hodně jsem se na tuhle knihu těšila. Námět zněl opravdu dobře, a to, jak všichni autorku vychvalovali mě přesvědčilo, že se opravdu bude jednat o skvělou knihu. Ovšem jelikož se pořád jednalo o romantickou knihu, čekala jsem spíš něco průměrnějšího. Sice mám romantické knihy ráda, ale málokdy mi opravdu vyrazí dech, takže málokdy očekávám něco extra.

Nebylo pro mě žádným překvapením, když jsem po otevření knihy zjistila, že je napsaná v ich formě a vypráví jí pouze jedna postava, Lily. V podstatě to tak je zhruba u poloviny knih tohoto žánru, možná u víc. To, co mě ale překvapilo je autorčin styl psaní.

Do P. S. Líbíš se mi jsem se začetla prakticky okamžitě. Její styl psaní mě pohltil, a tak když jsem knihu jednou začala číst, bylo dost těžké se od ní odtrhnout. Pořád jsem si říkala ještě jednu kapitolu, ještě jednu kapitolu, a nakonec to dopadlo tak, že jsem ji dokázala odložit až někdy v polovině knihy, a to ještě s velkým sebezapřením.

Tahle kniha je napsaná opravdu bravurně. Čtenáře pohltí v podstatě v prvních několika sekundách, a ještě ke všemu je styl psaní takový odlehčený a to přesto, že se v knize občas probírají o trochu vážnější témata, i když ne nijak tragická. Díky stylu psaní Kasie West není těžké uhodnout, proč její knihy všichni milují.

Jak už jsem říkala, zněl příběh opravdu zajímavě už podle anotace. A po přečtení můžu říct, že je to opravdu nádherný příběh, který zahřeje u srdce. Pravdou ale je, že je docela předvídatelný. Identita kamaráda na dopisování je od první chvíle tak jasná, jako zrovna umyté okno.

A mě ani tak moc nevadil ten fakt, že jsem to poznala já, ale neskutečně mě iritovalo, že na to nepřišla Lily. Těch vodítek byla opravdu velká spousta a ta slepá byla neuvěřitelně průhledná. Ovšem to je asi tak to jediné, co se Kasie West nepovedlo. I když ono se asi ani nedá přímo říct, že se jí to nepovedlo, spíš, že to nevychytala.

Postavy autorka vykreslila opravdu skvěle. Netrvalo mi dlouho a už jsem naprosto jasně věděla, která postava mi leze na nervy a kterou miluji. I když nakonec jsem si je stejně zamilovala všechny, protože se průběhem knihy měnily, odhalovali se průběžně jejich vlastnosti a ukazovalo se, že jsou všechny mnohem komplikovanější, než se na první pohled zdálo, a to mám na knihách doopravdy ráda.

P. S. Líbíš se mi má v podstatě jen jeden zápor a to předvídatelnost. Jenže je to úžasná romantická slaďárna, kterou si prostě nejde neoblíbit, takže se to nakonec stává naprosto nepodstatným. Tenhle příběh je tak nádherný a skvěle napsaný, že ho prostě nejde nemilovat.

Pokud jste ještě nic od Kasie West nečetli a máte rádi oddechovější romantické knížky, tak vám P. S. Líbíš se mi rozhodně doporučuji. Já se k ní určitě v budoucnu vrátím, ale nejdřív si přečtu i její předchozí knihy. Myslím, že mám co dohánět. Ale pokud jsou třeba i jen z poloviny tak dobré jako tato, rozhodně budou stát za to.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář