Rebelky z Oxfordu: Jak svrhnout vévodu

recenze

Jak svrhnout vévodu (2022) 4 z 5 / ZapisnikTerky
Jak svrhnout vévodu

Jaké historické období vás v knihách nejvíc baví?

Vzhledem k tomu, že čtu skoro jen fikci, tak nemám přímo historické období, které bych vyhledávala. Ale mám ráda zasazení příběhu do doby, kdy vládnou meče a kdy se dvoření dámám dělalo jinak. Na druhou stranu se mi nelíbí útlak žen. Takže asi chápete, proč mě Rebelky zaujaly.
Podle hodnocení je už vidět, že se mi kniha líbila. Pomalý rozjezd je v poslední době častý jev, ale knize to na čtivosti neubralo. Příběh se navíc poměrně rychle rozjel.
Najdete v ní lásku, sexy chvilky (které by člověk nemusel v takové knize očekávat), nonšalanci a aroganci mocných mužů, půvab dam v krásných šatech a jako bonus nějaký ten feminismus. Nutno ale říct, že feminismus není úplně hlavním tématem. Je to především romance.
Vývoj postav se mi zdál na průměrném množství stran velmi povedený. Vévody z Montgomery se zmocňují pocity, kterým ani nevěřil, že by je někdy poznal, mění svoje priority a z chladného muže se stává ten, který svoji vřelost nechá vyplout na povrch. Pak tu máme Annabelle, která se chce hlavně vymanit z prostředí, které vraždí její dobrodružnou duši. Plní si sen a začne studovat na Oxfordu jako jedna z prvních žen v historii. Navíc vstoupí do spolku dívek, které prosazují právo volit pro ženy.
Rebelky z Oxfordu jsou série, takže se můžeme těšit na další díly a já doufám, že jejich protagonistkami budou právě dívky ze spolku, protože jsem moc zvědavá, co s nimi bude.
Na knize se mi líbí, že má vibe Pýchy a předsudku okořeněný trochou těch prostopášností ve stylu Bridgertonu. Navíc, vévoda je celý pan Darcy. A která čtenářka nemiluje pana Darcyho? 
Konec je krásně uzavřený a budete se u něj umívat jako pitomí. Nebo jsem to tak aspoň měla já :D.
Obálka a grafika: Obálka je vtipná a barevná. Siluety mám ráda. Navíc mi celek k příběhu pěkně sedí.

Verdikt: Až dokoukáte druhou řadu Bridgertonu a budete chtít něco podobného, ale trochu vážnějšího, rozhodně nesmíte minou tuto knihu. Doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář