Psychologický thriller, při němž budete napětím skřípat zubama

recenze

Prohřešek (2020) 5 z 5 / LukBook
Prohřešek

Prohřešek je přesně ten typ thrilleru, do kterého se velice rychle začtete a až do konce ho prostě nebudete moct odložit. Vím, že to zní trochu otřepaně, ale tentokrát si za tím stojím celou svou čtenářskou duší.

Tříletá holčička Elizabella si pořídila imaginární kamarádku, bez které nedá ani ránu. Psycholog řekne matce Veronice, že na tom není v tomto věku nic špatného. Co když ale náhle zmizí její manžel a Elizabella si stojí za tím, že odjel do Boží země? Už tak osudem těžce zkoušená žena náhle neví, komu má věřit a začne pochybovat i o sobě samé. V rodině má totiž anamnézu duševního onemocnění a momentálně se jí zdá, že se zbláznil snad celý svět.

Americké autorce Brandi Reeds se podařilo napsat neuvěřitelně napínavou a mrazivou knihu, při které budete očekáváním neuroticky mrkat očima. Během chvíle se v ní spouští série psychologicky zaměřených momentů, při nichž si nebudete jistí vůbec ničím.

Jednou z hlavních domén jsou určitě postavy. Malá holčička Elizabella působí chvílemi jako roztomilé něžné stvoření, ale vzápětí z ní dostáváte strach. Vytvoření imaginárních přátel rozhodně není v románech žádnou novinkou, ale stále to funguje. Tvůrkyně dokáže popsat emoce holčičky natolik přesvědčivě, že ji možná budete potkávat i ve vlastních snech. Budoucím rodičům možná čtení způsobí mírné obavy, že by se jejich potomek mohl podobně chovat. No nepřeju vám to, protože zdejší tříletá holčička je opravdu děsivá. Ale předem vám můžu prozradit, že všechno nakonec může být úplně jinak, než se na úplném začátku zdá.

Oproti tomu její matka se snaží tvářit alespoň trochu seriózně a dospěle, ale následně ztrácí nervy a je z ní pomatenec. I v tomto případě je její chování vykresleno velice realisticky a čtenář bude možná doufat, že nikdy žádnou podobnou ženu nepozná.

Po nevinném začátku se začíná odehrávat celoknížková jízda plná paranoii, šílenství a strašidelných okamžiků, při kterých budete v noci rozsvěcet světlo. Atmosféra je opravdu našponovaná na maximum a děj vás nenechává ani na chvilku oddechnout. Přicházejí zvraty, které otočí celou situaci zcela jiným směrem a totálně převrátí hlavní hrdince život.

Troufám si tvrdit, že jen těžko budete předpovídat, co všechno se v tomto thrilleru může stát. Obraty jsou opravdu nečekané a často vám vyrazí dech. Podobné pocity jako z této knihy jsem měl kdysi u Šest let Harlana Cobena a jen málokterý následující román mi je dokázal připomenout.

A pak přijde konec. Na jednu stranu jsem se na něj těšil, jelikož jsem dostal neuvěřitelnou potřebu vědět pointu celé zápletky. Zároveň jsem ovšem věděl, že potom už bude po všem. A to prostě nechcete, protože čtení vás neskutečně baví. Ale dostavilo se u mě i mírné zklamání. Závěr mi nakonec přišel trochu obyčejný a vzhledem k celému průběhu jsem čekal něco mysterióznějšího. Ale možná je to jen můj dojem a zážitek z celé knihy mi to určitě nezkazilo.

Prohřešek je rozhodně jedním z nejzajímavějších thrillerů, jež jsem prozatím četl. Najdete v něm opravdu přesvědčivé postavy, úžasnou atmosféru plnou strachu i napětí, a především řadu zvratů. Tohle je přesně ona kniha, kterou prostě chcete číst. Vyvolá ve čtenáři velké množství emocí, z významné části způsobených i přítomností malého dítěte. A co si budeme povídat. Právě na první pohled nevinné bytosti nás v podobných příbězích dokážou hodně šokovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář